Soňa pochází z volné přírody stejně jako samec Bimbo. Do Prahy přišli jako mláďata, když dospěli, našli v sobě zalíbení. V roce 1971 přivedli na svět slavného Kamu, prvního orangutana, který se narodil nejen v Praze, ale v celé historii českých zoologických zahrad. Kama se dožil 41 let a zplodil dva syny Filipa a Pagyho, kteří se jako dospívající přestěhovali do Bratislavy.

Pagy se v roce 2015 do Prahy vrátil a je otcem Kawiho. Ten právě po boku mámy Mawar (přicestovala ze zoo Durrel Wildlife Park na ostrově Jersey v Lamanšském průlivu) a starší setřičky Diri objevuje svět. Je geneticky cenným pokračovatelem linie orangutanů, jimž v žilách po předcích koluje »divoká« krev, a také pátým narozeným v české metropoli.

Učí se od rodičů

Stejně jako malé děti i Kawi o Vánocích mlsal a hrál si. „Nejraději má sladké tropické ovoce, papáju, mango, fíky,“ popsal vrchní chovatel Martin Vojáček. Většinu času pak trávil pravnuk Soni a Bimba hrou.

Učí se stavět hnízdo. To ho teď baví nejvíc ze všeho,“ dodal chovatel. Také si prý stále častěji hraje se sestřičkou Diri. Ta se zase při dovádění s bráškou učí do budoucna pečovat o mládě.

Pavilon uzavřen

Pagy, Mawar, Diri a Kawi žijí v pavilonu Indonéská džungle. Ten je ale momentálně kvůli rekonstrukci uzavřen.

Víte, že...

Ročnímu Kawimu se také říká sametové mládě. Narodil se totiž v den sametové revoluce 17. listopadu 2020. Což také zkomplikovalo návštěvníkům možnost jej spatřit. „Narodil se v době lockdownu, takže si návštěvníci museli poměrně dlouho počkat, než ho mohli vidět naživo,“ vysvětlil Vojáček.

Video
Video se připravuje ...

Rozkošné: Tohle orangutaně bude mít mejdan! (2014) Tereza Hodáliková, Tomáš Polák

Fotogalerie
33 fotografií