Štědrý večer doslova a do písmene naneštěstí nenastal obyvatelům domu ve smíchovské Mošnově ulici. V jednom z bytů totiž vzplál stromek a způsobil ne zrovna příjemné škody. „Vyšetřovatel hasičů na místě zjistil, že požár způsobil svou neopatrností jeden z uživatelů bytu při manipulaci s prskavkou u vánočního stromu. Škoda byla odhadnuta na 400 000 korun,“ informoval mluvčí Hasičského záchranného sboru hl. m. Prahy Martin Kavka.

„Požár byl rychle lokalizován, hasiči použili jeden vodní proud na dohašení stromku, sedačky a dalšího vybavení v bytě,“ uvedl mluvčí s tím, že hasiči na místě zasahovali od 19:25. „Následně odvětrali byt a provedli závěrečnou kontrolu místa požáru, během kterého došlo ke zranění uživatele bytu.“ Ještě tentýž den pak hasiči vyjížděli na Černý Most, kde v jednom z tamních bytů zahořel adventní věnec. Naštěstí se však o nic dramatického nejednalo.

Policista v nemocnici

Na 1. svátek vánoční nicméně kvůli Vánocům rovněž zamířili do akce. Znovu na Černém Mostě totiž v jednom z bytů zahořel vánoční stromek. „Požár stromku jsme lokalizovali jedním proudem vody, tři osoby z bytu vyzvedla policie před naším příjezdem,” informoval 25. prosince k večeru Martin Kavka.

Jeden z uniformovaných příslušníků měl přitom namále. Zpravidla to jsou policisté, kteří dávají dýchnout nezvedeným řidičům, zda nepopili více alkoholu než je zdrávo. Při zásahu na Černém Mostě však nadýchal policista. Ne alkohol, ale zplodiny.Jeden ze zasahujících policistů se při zákroku nadýchal kouře a skončil v nemocnici,” uvedli policistém na svém twitterovém účtu. Škody tohoto požáru vyčíslili hasiči na 200 tisíc korun.

Stromek začal hořet pak ještě i v Praze 4. „ Ten majitel uhasil sám hasícím přístrojem. Příčinou požáru byla neopatrnost při používání prskavky na vánočním stromku,” sdělil Kavka 27. prosince v rámci bilance svátečních výjezdů. „V neděli 26. prosince neevidujeme žádný požár, který by souvisel s adventem.”

Loni hořelo v koupelně

Během loňských Vánoc řešili hasiči také dva požáry, které souvisely přímo se svátky. „Těsně před 19. hodinou vyjely jednotky k hlášenému požáru vánočního stromečku v bytě v ul. Pasteurova v Krči. Stromek byl sice částečně uhašen ještě před příjezdem jednotek, i tak ale vznikla škoda zhruba 100 tis. Kč na vybavení bytu a pro uživatele bytu byli preventivně zavoláni záchranáři,“ informoval tehdy Kavka. Podle dalších informací způsobila požár rovněž prskavka.

K dalšímu požáru došlo na Vyšehradě v ulici Na Slupi. Došlo k němu v místnosti, kde by požár čekal málokdo – v koupelně. „Požár byl způsoben pouštěním skořápek se svíčkami ve vaně a zde vznikla škoda 30 tis. Kč,“ popsal mluvčí. I v tomto případě velitel zásahu nechal preventivně zavolat záchranáře kvůli dítěti. V roce 2019 hasiči v Praze na Štědrý den vyjeli k 25 případům, z toho bylo 11 požárů, přičemž pouze 1 souvisel s Vánocemi (šlo o požár adventního věnce).

Video
Video se připravuje ...

Následky požáru vánočního stromu v Bryksově ulici v Praze na Černém Mostě. (25. prosince 2021) Václav Burian

Fotogalerie
18 fotografií