Podobně jako muzea, galerie či jiné kulturní expozice, i botanická zahrada se musela smiřovat s odlivem financí, které způsobil koronavirus. „Za loňský rok jsme zaznamenali ztrátu přes deset milionů korun na vstupném,“ uvedl dříve pro Blesk ředitel botanické zahrady Bohumil Černý.

„Ztrátová částka ze vstupného se primárně týká provozních nákladů zahrady, tudíž ji vynakládáme například na hnojiva, vytápění, péči o rostliny. Ale i v této oblasti nám velkoryse vyšel vstříc pražský magistrát, který ztrátu dorovnal, a od něhož cítíme asi historicky největší podporu.“ Situace pro zahradu není jednoduchá, protože stejně jako jiné instituce je její provoz závislý právě na vstupném.

„Peníze ze vstupného pochopitelně chybí,“ uvedl pro Blesk náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN) s tím, že kvůli koronaviru letos do zahrady zavítalo zhruba o 100 tisíc návštěvníků méně. Ročně jí standardně navštěvuje přibližně 400 tisíc zájemců.

„Provoz zahrady jsme letos museli dotovat částkou o 11 milionů vyšší, než je obvyklé. Příští rok uvidíme, jaká bude situace. Omezit provoz určitě nechceme, zároveň nechceme odrazovat návštěvníky vyšším vstupným,“ odmítá eventuální zdražení. Dobrou zprávou nicméně je, že koronavirem nebyly ovlivněny významné investice. Ty mají pro příští rok být ve výši 130 milionů korun.

Nový pavilon

Jednou z nejzásadnějších investic je zbudování nového výstavního pavilonu v Nádvorní ulici. Budova bude disponovat multifunkčním sálem. „Stavba nového multifunkčního pavilonu pokračuje nejen podle plánu, ale dokonce v časovém náskoku. Hotové jsou inženýrské sítě a již se připravují základy pro zvýšená patra. Hrubá stavba by měla být dokončena v dubnu 2022. Otevření plánujeme na první čtvrtletí roku 2023,“ nastínil Černý.

Kýžené toalety

Paralelně s novým pavilonem vznikne druhý objekt, jenž nabídne návštěvnické centrum, obchod se suvenýry, zázemí pro pracovníky a především také toalety. „Návštěvníci doteď museli chodit na mobilní toalety neboli toitoiky, což rozhodně není důstojná záležitost pro 21. století,“ upřesnil Černý, který též zmínil, že pracovníci zahrady, kterých je všehovšudy dohromady 105, mají doteď zázemí v buňkách rozprostřených po zahradě. Ty s novostavbou pochopitelně zmizí.

„Budova bude opláštěna sibiřským modřínem, aby zapadala do rázu Ornamentální zahrady. Nebude tudíž vzbuzovat přílišnou pozornost, ale naopak skvěle zapadne do konceptu botanické zahrady,“ sdělil Černý. Obě stavby podle návrhu architektonického studia AND provádí společnost ŽS Ohla, která v Praze realizovala například tramvajovou trať Hlubočepy – Barrandov, stanici metra Střížkov nebo Národní technickou knihovnu.

Sjednocená zahrada

Další důležitou investicí bude stavba lávky, která propojí skleník Fata Morgana se zbytkem areálu. „Poprvé v její historii bude zahrada jednolitým celkem,“ pochvaluje si Černý s tím, že výstavba lávky by měla započít hned zkraje roku 2022. Sama zahrada by se dle Hlubučkových slov mohla do budoucnosti dočkat rozšíření. „Uvažuje se o odkupu dalších pozemků v severní části zahrady,“ řekl náměstek Blesku.

Krásnější svatby

Poslední z plánovaných změn je modernizace a rekonstrukce viničního domku na vinici sv. Kláry podle návrhu architekta Ladislava Lábuse. Tu podle Černého ocení zejména svatebčané, kteří tím získají reprezentativnější prostory pro obřad i zázemí. Ročně na vinici s ojedinělým geniem loci proběhne podle Černého zhruba 60 svateb. „Vznikne také degustační prostor, od kterého si slibujeme reprezentativnější prezentaci našich vín,“ dodal Černý.

Video
Video se připravuje ...

Botanická zahrada v Troji (11. září 2021). Blesk.cz - David Malík

Fotogalerie
60 fotografií