Vystavené obrazy a další stylová díla oslavují nepřerušenou existenci Vyšší odborné školy uměleckoprůmyslové a Střední uměleckoprůmyslové školy v Praze 3. Cílem je ukázat rozmanitost zde vyučovaných oborů.

„A to jak na dílech vzniklých během studia, tak na následné tvorbě aktivních absolventů,“ vysvětluje kurátor výstavy Matěj Lipavský. Hlavním smyslem obou škol prý není jen vzdělat studenty v oboru, který si ke studiu vybrali, ale hlavně nadchnout je pro rozšiřování a postupné rozeznávání vlastních schopností.

Motivace pro studenty

„Chceme posílit zdravou sebedůvěru studentů a s tím i chuť vydat se do různých směrů. Zde vystavené práce absolventů to myslím jasně dokládají,“ dodává Matěj Lipavský.

V rámci výstavy na návštěvníka čeká třeba řezbářství a restaurování dřeva od Františka Skály, zajímavá malba Daniela Pitrína, interiérová tvorba Barbory Škorpilové, detail křesla Reného Šulce, návrh kostýmů Karla Glorga, propagační grafika Matěje Činčery, návrhy scénografie Pavla Morávka a jak tvorba nábytku, tak tvorba interiéru od Filipa Mirbauera.

Žižkárnu s Prahou 3 pojí nejen její sídlo, ale i společná intenzivní spolupráce. Její studenti a pedagogové se například podíleli na výrobě Žižkovského betlému a masopustních masek v nadživotní velikosti. Praha 3 o prázdninách zdarma poskytuje výstavní prostor studentům a čerstvým absolventům Žižkárny v galeri. Také zde pravidelně vystavuje řada umělců, kteří tuto školu vystudovali nebo na ní působí.

Dobří holubi se vracejí

„Jsme rádi, že můžeme být součástí oslav takto významného výročí a podpořit umění, vzdělávání a uplatnění talentů v Praze 3,“ raduje se radní pro kulturu Pavel Křeček (STAN). Součástí expozice je i venkovní expozice na Náměstí Jiřího z Poděbrad.

Do návštěvní knihy, která se nachází hned u vchodu do galerie, se kromě návštěvníků podepsal bývalý absolvent školy. „Za ročník 1954 až 1958 zástupce třídy T46 (průmyslová škola bytové tvorby) pořizuji tento zápis za současných patnáct dřívějších absolventů. Díky za výstavu.“

Kde: Galerie Toyen, Milešovská 1 - Praha 3.
Kdy:
Do 28. 10. 2021, otevřeno vyjma neděle a svátků každý den od 8 do 18 hodin.
Vstupné:
Zdarma.

Video
Video se připravuje ...

Galerie Toyen Jan Dařílek

Fotogalerie
21 fotografií