Na uměleckém díle, které přibylo na stěnu smíchovské náplavky, lze najít různé tvary, které plasticky vystupují do prostoru. Vydržet by mělo alespoň měsíc, avšak podle autora by tu mohlo být i déle, pokud ho nikdo nezničí. Dílo má rozměry 3,5 krát 5,5 metru. Na reliéfu lze najít různé tvary například z polystyrénu nebo ze skla.  Ne jedné z částí uměleckého díla lze najít i například psí pamlsky.

Podle autora se může jednat o něco jako temný výkřik. „Reliéf má ve svém obsahovém významu skryt jakési nejasné tušení, které se nebezpečně vynořuje z našeho podvědomí. Z našeho vztahu k přírodním jevům, z našeho chápání vlastní existence, která se postupně vytrácí kvůli naší neochotě se zastavit, zklidnit, zkompletovat,“ řekl o svém díle.

Zrecykloval i vlastní sochu

Celé dílo je vytvořené z recyklovaného materiálu. „Nejpodstatnější je říci, jak by to vlastně mohlo vypadat. To se v hlavě nějakou dobu rodí. Realizované to bylo asi za tři neděle,“ uvedl. Na reliéfu použil i část svého staršího díla, které je instalované v Mnichově, kde je instalovaná jeho socha anděla. „Je vlastně recyklovaná i hlava toho anděla,“ poznamenal.

Festival Sculpture Line představuje na veřejných prostranstvích umělecká díla již od poloviny června po celém Česku představí na 90 děl českých i zahraničních autorů. Na smíchovské náplavce se v rámci festivalu objevila na Janáčkově nábřeží objevila tzv. „Věž pro Jana Palacha“ nebo „Housenka na Vítězném náměstí.

David, který působil jako vedoucí pedagog ateliérů na AVU i UMPRUM, je jednou z klíčových postav utvářející postmodernu nejen v českém umění v druhé polovině osmdesátých let minulého století. Davidovo dílo nechybí v Museum 20th Century, Palais Liechtenstein, The Art Institute of Chicago, ARCO Madrid Collection a v mnoha dalších. Má za sebou přes 80 samostatných výstav po celém světě. V průběhu let se jeho práce formálně rozrůznila v řadu technik a přístupů, vedle obrazů a kreseb využíval a využívá také fotografii, vytváří objekty, instalace a v poslední době i skleněné vázy.

Fotogalerie
21 fotografií