S projektem přišel soubor Cirk La Putyka, který i v době pandemie přinesl do veřejného prostoru živá vystoupení. Se zhoršující se epidemickou situací, kdy vláda omezila pohyb mezi okresy, své aktivity ale opět musel omezit.

Nechtěli ale zůstat úplně nečinně sedět doma vymysleli tento poměrně netradiční způsob, jak alespoň skrze internet nabídnout lidem trochu kultury. Jako první na 24hodinovou štafetu nastoupil principál souboru Rosťa Novák mladší.

Nechci držet divadelní hladovku. Chybí mi jeviště, chybí mi tvorba a nabíjí mě energie lidí, kteří nás obklopují, a hlavně diváků, kteří se nás snaží stále podporovat. Už mě ale ubíjí absurdita rozhodnutí vlády, která vyhlásila další lockdown,“ řekl na začátku projektu.

Od začátku března se v něm vystřídalo několik desítek lidí, umělci se mohli sami přihlásit. Do  izolace se zavřel například akrobat Adam Joura. „Než jsem vstoupil na jeviště, měl jsem po dlouhé době čistou hlavu,“ popsal svoje pocity těsně před tím, než vstoupil na prázdné pódium. Nakonec mu přišlo, že 24 hodin bylo skoro málo. „Stále jsem se vracel k tomu, co šlo ještě jak udělat. Navíc byla krásně zvýrazněná osobnost každého jednoho umělce, který na jevišti stál, a to v nejmenších detailech,“ řekl k neobvyklému zážitku.

Soubor Cirk La Putyka uspořádal v holešovických Jatkách78 třítýdenní maraton nazvaný Umělec v izolaci, při kterém vždy jeden herec či herečka nepřetržitě 24 hodin vystupoval na opuštěném jevišti.
Autor: Jiří Šeda

Lidé mohli posílat zprávy

Účinkují nebyli úplně odříznutí od zbytku světa. Během jejich vystoupení jim mohli diváci z venku zavolat nebo poslat SMS zprávu. Na pódiu se každý mohl věnovat tomu, čemu chtěl. K dispozici měl jen nezbytné předměty k vytváření rolí a svého představení, a mikrofon. Během posledních tří týdnů se tedy tančilo, četlo, recitovalo nebo zpívalo. Někdo také třeba maloval nebo vytvářel umělecké instalace.

Herec Jan Holík podle svých slov na jeviště vstupoval s trémou a nejistotou a nakonec byl překvapený, jak přirozeně se během umělecké štafety cítil. „Potkal jsem sám sebe. Po strašně dlouhé době!“ popsal své pocity.

Mnozí z umělců na pódium vstupovali s pocity nervozity nebo s tím, že vlastně nevěděli, co je čeká, a opouštěli ho s pocity euforie a unikátní zkušenost, která se jen tak nebude opakovat. „Byla to skvělá příležitost pro umělecký research a zároveň v téhle době pocit k nezaplacení, že může člověk něco dělat, něco zkoušet, hrát si, předávat dalším lidem zážitek, emoce, cokoli,“ uvedli po skončení projektu tanečnice Sabina a Aneta Bočkovy.

Herec a akrobat Ethan Law také do izolace vstupoval s pocitem, že úplně neví, co ho čeká. Nakonec ale vlastně ani nestihl všechno, co si připravil. „Měl jsem seznam úkolů a věcí, které jsem chtěl na jevišti dělat, z nich jsem zvládl asi dvě třetiny. Byl jsem překvapený, kolik věcí jsem tam našel,“ popsal svůj zážitek. Podobně jako řada dalších by do projektu šel klidně znovu.

A ostatní?

Mnozí u účastníků projektu by si to rádi zkusili znovu po delší době také, pro některé to ale zase byl tak unikátní zážitek, že ho má smysl dělat spíše jen jednou. „Tohle se má zažít podle mě jen jednou, ale každému umělci bych to doporučil,“ dodal herec Jan Holík.

Veřejná sbírka

Umělcům současná doba zrovna moc nepřeje a i když své aktivity přesunuli většinou na internet, rozhodně to nemají lehké a všichni se těší na to, až budou moci opět vystupovat před diváky. Soubor Cirk La Putyka je závislý hlavně na příjmech ze vstupného a proto vznikla veřejná sbírka, kam mohou lidé přispět na to, aby soubor mohl stále fungovat i v této nelehké době.

Video
Video se připravuje ...

Výstava Helpful Art in Covid, představila díla vzniklá v ČR i ve světě v době pandemie. (2020) Veronika Foltová

Fotogalerie
48 fotografií