Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zemřela mu žena, syn spáchal sebevraždu, jeho pak ubodali: Prokletý umělec Beksiński, ovlivnil i Hollywood

Autor: DH - 
23. února 2021
05:40

Říká se, že každý umělec má za sebou silný příběh, který formuje či formoval jeho tvorbu. Jinak tomu nebylo ani u polského malíře, grafika a výtvarníka Zdzisłava Beksińskiho, jehož obrazy a grafiky ovlivnily například řadu metalových skupin, a především režiséra Guillerma del Tora.

Nebýt neuvěřitelně brutálního činu, dost možná by za šest dní slavil Polák Zdzisłav Beksiński své dvaadevadesáté narozeniny. Narodil se v jižním Polsku do rodiny otce zeměměřiče a maminky učitelky, po které pravděpodobně zdědil nadání pro umění. Po studiích pracoval částečně i jako stavbyvedoucí, ale byla jasné, že Zdzisłav má nadání pro mnohem zajímavější práci.

Beksińskiho odjakživa fascinovaly vrásčité tváře, krajiny a objekty s hrubou texturou. Nejprve se ve výtvarném umění ubíral směrem surrealismu a později i symbolismu a modernismu. Ovlivněn byl temnou dobou po druhé světové válce, ale především i rodinnou tragédií, který by složila asi každého.

Na konci 90. let minulého století už byl Beksiński na samém vrcholu své tvorby, stal se slavným nejen v Polsku, ale také ve Francii, Japonsku, a především pak ve Spojených státech. Jeho tvorba začíná inspirovat a je velmi oblíbená, nicméně v životě umělce nastal zvrat. V roce 1998 umírá jeho manželka Zofia a o rok později, přesně na Štědrý den, i jeho syn Tomasz, který spáchal sebevraždu ve svém bytě.

Malíře synova smrt definitivně zlomila, viděl v něm svého pokračovatele, protože Tomasz byl známým moderátorem v rádiu, hudebním žurnalistou a také schopným filmovým překladatelem. Beksiński svého mrtvého syna dokonce objevil a později měl doma na zdi dopis nadepsaný slovy: „Pro Tomka v případě, že natáhnu brka“.

Beksiński následně dál tvořil, jeho díla lze nalézt v muzeu v rodném Sonoku. Inspiroval ale i kapely jako Leviathan, Blood of King, Antestor nebo Anthemon. Bohužel, jeho život přervala v roce 2005 další obrovská tragédie. Jednadvacátého února ho v jeho bytě ve Varšavě nalezli mrtvého se sedmnácti bodnými ranami. K činu se přiznal syn domovníka Robert Kupiec. Ten chtěl od umělce půjčit peníze v řádech několika tisíc korun, když Beksiński odmítl, přesvědčil svého kamaráda Łukasze a slavného malíře přepadli a zavraždili. Viník si odsedí 25 let, jeho komplic seděl let pět. Malíř odpočívá v hrobě v rodném Sanoku.

Bohužel, tu pravou slávu si tak Beksiński neužil, protože svého nejslavnějšího následovníka inspiroval až po své smrti. K jeho dílu se totiž mimo jiných hrdě hlásí mexický režisér Guillermo del Toro, který režíroval třeba slavný film Hellboy a nebo oscarový snímek Tvar vody.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi