„Před námi je zima, takže neočekávám, že počet 5000 návštěvníků by měl být překročený. Může to hrozit na Štědrý den, proto jsme prodloužili návštěvní dobu do 16:00,“ řekl ředitel zoo. Obvykle bývá zoologická zahrada 24. prosince otevřená do 14:00. „Návštěvníci tak budou mít možnost se prostřídat,“ doplnil.

Toho, že by kvůli překročení kapacity museli odmítat zájemce o návštěvu, se nebojí ani v Botanické zahradě hlavního města, sdělila mluvčí zahrady Klára Hrdá. Počet návštěvníků v zimních měsících je běžně kolem stovky za den, a to přesto, že do venkovních prostor botanické zahrady je vstup od prosince do února zdarma. Aby bylo možné monitorovat množství lidí v areálu, je podle ředitele botanické zahrady Bohumila Černého pro vstup do venkovních expozic možné využít pouze hlavní vchody. Samoobslužné brány jsou nyní mimo provoz.

Omezené jsou i návštěvy vnitřních expozic. Kvůli možnému přenosu nákazy novým koronavirem na orangutany a makaky nemohou lidé v pražské zoo navštívit Indonéskou džungli. Uzavřené tam jsou také menší pavilony, které by kvůli vládním opatřením mohlo navštívit do šesti osob. Zájemci naopak mohou vidět ve vnitřních prostorách například hrochy a gorily. V jejich pavilonech je však počet návštěvníků rovněž omezený, v jednu chvíli tam může být méně než deset lidí. Lidé mohou navštívit také pavilon šelem a plazů, kde může současně být nejvýš 36 návštěvníků. Dodržování stanovené kapacity u vstupu do pěti otevřených vnitřních expozic hlídají pracovníci zoo, doplnil Bobek.

V botanické zahradě zavřeli Svět sukulentů a skleník Emei Shan, naopak největší skleník Fata Morgana bude návštěvníkům přístupný. Otevře se v sobotu 5. prosince a vstup bude podle mluvčí regulovat pracovník v pokladně, kde se kupují vstupy do skleníku.

Otevírací doba a vstupenky

Zoo je otevřená denně od 09:00 do 16:00. Vstupenky lze zakoupit v pokladnách i on-line. Otevřené jsou i obchody se suvenýry a restaurace. Kvůli možnému shlukování a nemožnosti dodržovat dvoumetrové rozestupy zoo zrušilo komentovaná krmení. Botanická zahrada je otevřená denně od 09:00 do 16:00, skleník Fata Morgana s výjimkou pondělí rovněž.

Video
Video se připravuje ...

Milionové ztráty Zoo Praha: Bobek o nulové podpoře státu, chaosu vlády i medvědí porodnici Blesk

Zoologické zahrady byly pro návštěvníky uzavřené od pondělí 12. října, botanické zahrady se veřejnosti uzavřely o deset dní později. Vládní opatření mělo za cíl zpomalit šíření pandemie covidu-19. Rozvolňování schválila vláda 30. listopadu.

Fotogalerie
119 fotografií