Na Letné se již v několika cirkusových stanech chystá zahájení festivalu a přípravy jsou v plném proudu. Na premiéru svého představení L’âne & la carotte, což v češtině znamená Osel a Mrkev, se chystá jeho autor a jediný herec Lucho Smit z Francie. Ten také přiblížil, co všechno se bude během představení dít. Jeho dílo má několik rovin a částí, vypráví tragický příběh cirkusového umělce a zároveň má přiblížit jeho pohled na historii celého cirkusového umění. Představením provádí hlas, který příběh umělce doplňuje, zpochybňuje a zpovídá ho.

Na Letné se bude hrát představení Osel a Mrkev francouzského souboru Cirque Galapiat.
Autor: Czech News Center/Jan Zázvorka

Dvacet čísel za dvacet minut

Představení je rozdělení zhruba na čtyři oddělení části. „V první části budu mluvit o cirkusové tradici a proto mi přišlo dobré udělat během dvaceti minut dvacet různých věcí - hrazda, oheň, jednokolka, akrobacie, co všechno vás napadne,“ naznačil umělec, co diváci během představení uvidí. Chce tím vlastně ukázat určitou esenci a základ cirkusového umění. Další část show bude něco tajemnější s využitím světel a různých efektů. Třetí část má být zase pravý opak té první, jedná se o jedno dvacetiminutové číslo. O čem bude poslední část si chce nechat pro sebe.

Jako ukázku předvedl i jedno z čísel, kdy přejde přes dvě řady židlí poskládaných na sobě, které během ukázky z představení dominuji celému šapitó. „Baví mě je skládat na sebe a hledat balanc, stejně jako někdy hledáme balanc v životě, vždy můžeme přidat další a další řadu,“ říká Lucho Smit. Sám v tom, že člověk může stále přidávat další řady nahoru jako určitou metaforu života a cirkusu. 

Video
Video se připravuje ...

Ukázka z představení Osel a Mrkev na festivalu Letní Letná Czech News Center/Jan Zázvorka

Diváci se také zapojí

Prozradil také, co je pro něj jeden z nejsložitějších triků během představení. Během své série jednominutových vystoupení smaží palačinku, kterou pak servíruje divákům. Není to sice ten nejsložitější akrobatický kousek, ale složité je to hlavně v tom všechno stihnout během minuty. Během celé show se diváci mohou zapojit hned několikrát. „Jsme malý tým a cestovat je drahé. Takže místo toho, abychom měli hodně techniků, využíváme diváky. Je tu i jeden moment, kdy pozvu diváky na pódium,“ dodal. 

Podle autora se v představení dá nelézt i filozofická rovina, ale záleží na divácích a určitě bude bavit i děti. Sám vidí určitou paralelu mezi cirkusový uměním a životem člověka. Během představení se několikrát promění a nakonec se změní v onoho oslíka pronásledujícího mrkev, což má právě být metaforou života i cirkusového umění. „Vždycky můžete dál, ale když dosáhnete svého cíle, vždycky můžete jít ještě trochu dál a vlastně cíle nikdy nedosáhnete,“ říká.                

Kdy se bude hrát? Představení Osel a mrkev mohou diváci shlédnout tento týden od středy do pátku od 19:30 v šapitó číslo 2. O víkendu se bude hrát od 20:00, v neděli od 19:30, v pondělí opět od osmi hodin.

Naposledy mohou celou show diváci vidět v úterý 25. srpna od 19:30 hodin. Areál festivalu se nachází v západní části Letenský sadů nedaleko ulice Gogola nebo zastávky tramvaje Chotkovy sady.

Festival je letos "light"

Kromě tohoto představení je dalším lákadlem festivalu soubor Voalá ze Španělska. Ten v úterý celý program zahájí svým „vzdušným představením“. Jedná se muzikál Voalá Station, ve kterém se herci doslova vznášejí ve vzduchu. Kromě toho se představí i dva přední české soubory Cirk La Putyka a Losers Cirque Company, které mají i společné improvizované představení. Lenošní ročník pořadatelé nazvali Letná Light proto, že kvůli epidemii koronaviru se nemůže konat ve své klasické podobě a program se musel omezit. Část představení se tak bude hrát venku a kapacita šapitó se musela omezit na 500 lidí.

Fotogalerie
17 fotografií