Martin Beránek se o vinohrad, který má 3,5 hektaru, stará již od roku 2004. Jeho funkce se jmenuje kurátor vinice, rozhodně to však není nějaká kancelářská práce. Dalo by se říci, že je něco jako „manažer v montérkách“. 

Moje práce je od zahradníka až po zástupce vedoucí vinice, takže vlastně dělám všechno proto, aby kolegové mohli pracovat, měli co dělat a měli co sklízet,“ popsal svou funkci. Je součástí pětičlenného týmu, který kromě něj utváří vedoucí vinotéky Vladimíra Egertová a tři kolegové zahradníci.

Ačkoliv by to možná mnoho lid nenapadlo, v Praze se vínu velmi daří. Martin Beránek upozornil, že po celém městě je dohromady kolem 20 hektarů vinohradů a révě teplotní klima města vyhovuje. Kopec nad trojským zámkem je podle něj obzvlášť dobré místo. „Tyto jižní svahy mají neskutečnou výhodu tím, že tu teče řeka. Nám tady pak hrozny mnohem lépe vyzrávají než třeba na jižní Moravě,“ vysvětlil. 

Ani Moraváci by nepohrdli

Beránek se domnívá, že toto místo mu může leckterý vinař z Česka závidět. „Myslím si, že kdokoliv by přijel z Moravy, tak by takovýto vinohrad chtěl, je to jedna z nejlepších lokalit, jakou vůbec člověk může chtít,“ říká.

Vinice sv. Kláry v pražské Troji
Autor: Czech News Center/Jan Zázvorka

Na vinici sv. Kláry se víno nejen pěstuje, ale probíhá tu celý proces výroby od sklizně, přes zrání v sudech až po samotný prodej lahví. Největší chloubou zdejších vinařů je červené víno a konkrétně odrůda Rulandské modré. Její vysazení v roce 2008 také považují za největší úspěch vinice. Od té doby toto víno posbíralo přes třicet ocenění na různých výstavách. Letos budou moci návštěvníci ochutnat ročník 2016, který zrál dva roky ve francouzských a španělských sudech a poté dva roky na lahvi

Boj se suchem

Martin Beránek připustil, že sucho, které Česko sužuje v posledních letech začíná být problémem i pro tuto vinici. „Zvlášť při dozrávání hroznů bylo v roce 2018 vidět, že ta réva se trápí. Byl jsem rád, že byla sklizená a začalo pršet, že to ta sklizeň přežila,“ podotkl. 

Sám byl dříve zastáncem myšlenky že réva se nesmí „rozmazlovat vodou“ a že se nemá zalévat, ale dnes už by byl pro to, aby zde v budoucnu vznikl alespoň pro jistotu závlahový systém. „Myslím si, že příští roky budou horší a horší, ale nikdo nemá křišťálovou kouli,“ dodal.

Fotogalerie
15 fotografií