Jiří Urban založil Kain před 20 lety a 1. června oslavil jeho dvacetileté výročí. Pro spoustu pražských kapel to byl v podstatě domácí klub pro každého, kdo si chtěl občas zahrát, potkat se s kamarády nebo si dát pár piv. „Zakládali jsme si na přátelské atmosféře spíše komorních koncertů zhruba do sta lidí,“ říká Urban.  

Rozhodně to pro něj nebyl žádný velký byznys, dělal to hlavně z lásky k hudbě. Jako profesionální muzikant ze známé kapely také dával prostor mladým kapelám, které mohly v klubu zdarma zkoušet i nahrávat. Sám do klubu investoval vlastní prostředky na rekonstrukci všeho možného a nemalé peníze ho nyní stálo i uzavření provozu během koronavirové krize, kterou se podařilo klubu přežít věz větší újmy. 

Rockový klub Kain na Žižkově po dvaceti letech skončí.
Autor: Klub Kain

Doposud se v Kainu hrálo každý den kromě neděle a pondělí. Klub se nachází v suterénu domu v soukromém vlastnictví, proti výpovědi tedy provozovatel vlastně nemůže nic moc udělat. „Já to respektuji jako rozhodnutí majitele, ale dvacet let života se člověku vryje pod kůži,“ říká. 

Majitel chce něco klidnějšího

Majitel domu pro Blesk.cz řekl, že se s klubem dohodl na ukončení spolupráce hlavně proto, že by chtěl do budoucna v domě něco klidnějšího, určitě to nedělá z nějaké zášti vůči klubu. „Když v domě máte hlučnou produkci, tak je to dlouhodobě rušivé pro zbytek toho domu,“ řekl. 

Nájemníci mají podle něj nyní také vyšší nároky i vzhledem k tomu, že kvůli koronavirové krizi se na pražském realitním trhu objevilo mnoho krátkodobých pronájmů bytů a lidé si můžou více vybírat. „Potřebuji, aby charakter činnosti v těch prostorách byl více v souladu s nájemním bydlením,“ dodal. 

Rockový klub Kain na Žižkově po dvaceti letech skončí.
Autor: Klub Kain

Hledá se nové místo

Klub teď bude hledat nové prostory, najít něco v Praze však rozhodně není snadné. Rád by našel podobné místo, kde by mohl být menší sál s barem. „Mám klientelu, mám tým lidí, umíme to a hlavně lidi Kain mají rádi,“ dodal Jiří Urban.

Na sociálních sítích se objevila vlna sympatie fanoušků, a tak je možné, že se brzy podaří najít pro klub nějaké nové místo.

Fotogalerie
28 fotografií