Národní galerie zahájí sezónu v roce 2020 březnovým Grand openingem, na kterém bude otevřena nejucelenější retrospektiva šedesátileté kariéry sochaře Kurta Gebauera, dále brutalistní výstava v pražské architektuře 60. až 80. let a projekt o reflexi Edgara Allana Poea v českém výtvarném umění. „Snažili jsme se, abychom to s množstvím výstav nepřehnali, takže se museli jednotliví ředitelé sbírek domluvit," prozradila na tiskové konferenci ředitelka NGP Anne-Marie Nedoma.

Rembrandt z celého světa

Letošním největším lákadlem je projekt starého umění, který představuje jednoho z nejlepších malířů a grafiků západního umění Rembrandta van Rijna. K vidění bude v Paláci Kinských od 17. dubna do konce srpna. „Vystavena budou díla z významných světových muzeí, jako je newyorské Metropolitní muzeum, Národní galerie v Londýně či vídeňská Albertina, i ze soukromých sbírek," řekl Marius Winzeler, ředitel sbírky starého umění. 

Rembrandt van Rijn, Autoportrét se vztyčenou šavlí, 1634
Autor: Národní galerie Praha

Výstava vůbec poprvé v Česku mapuje takto rozsáhlou tvorbu nizozemského umělce. „K vidění budou nejen obrazy, ale i kresby a grafiky tak, aby představily celoživotní tvorbu Rembrandta," sdělil Winzeler. V červnu pak Sbírka starého umění NGP otevře druhou část sbírkové expozice Starých mistrů ve Šternberském paláci.

Medek ve třech budovách

Rozsáhlejším projektem v příštím roce bude květnová výstava věnovaná jedné z nejvýznamnějších osobností českého poválečného umění - Mikuláši Medkovi. Jeho díla budou od 22. května k vidění ve třech budovách NGP.

Hlavní část výstavy představí Valdštejnská jízdárna, kterou doplní Anežský klášter prezentací Medkovy tvorby se sakrální tématikou, a Veletržní palác, kde bude vystaveno monumentální Dekorativní panneau z roku 1969, původně vystavené v restauraci letiště Ruzyně.

Buddhismus

Neposledním velkým lákadlem je poznání historie asijského náboženství, konkrétně buddhismu. Sbírka Umění Asie a Afriky představí multimediální výstavu až v druhé polovině roku, 6. listopadu. „Ta bude vedena v tématických okruzích, a to nejen o vzniku a šíření buddhismu v asijských kulturách, ale také o symbolických významech buddhistického umění," informovala Markéta Hánová, ředitelka sbírky Umění Asie a Afriky. Cílem je poukázat na celý vývoj i větvení náboženství. NGP představí poprvé mistrovská díla buddhistického umění ve spolupráci s curyšským Muzeem Rietberg.

Prohlédněte si ochutnávku plánovaných výstav:

Fotogalerie
21 fotografií