Magistrát hlavního města Prahy společně s Dopravním podnikem představil vzpomínkovou tramvaj, která byla před třiceti lety polepená revolučními hesly. „Přesně před třiceti lety proběhla druhá velká demonstrace na Václavském náměstí a přesně o týden později Václav Havel oznámil, že bude kandidovat do funkce prezidenta," popisoval tehdejší sled událostí náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha Sobě). Právě tramvaj s číslem 8085 používal během kampaně v porevolučních týdnech na podzim roku 1989 první „sametový“ prezident Václav Havel.

Vystrojená tramvaj má připomínat okamžiky, které vedly k demokracii. „Snažil jsem se, aby tramvaj byla co nejvíce podobná té původní," prozradil pro Blesk.cz autor loga Občanského fóra a autor dnešního zpracování Pavel Šťastný (54).

Kromě dobových fotografií nad okny objevíte na voze opakující se logo Občanského fóra a fotografie Václava Havla. „Tehdy jimi byla oblepená celá Praha. A tato tramvaj byla v té době, kdy neexistovaly sociální sítě, velký mobilní šiřitel informací o volbách," vzpomínal Šťastný.

Video
Video se připravuje ...

Výtvarný návrh dle dobových fotografií připravil autor loga Občanského fóra Pavel Šťastný Eva Fornálová

Vnějšek tramvaje vzbuzuje nostalgii, uvnitř tramvaje je pak možné pročíst si informace z letošních oslav výročí 17. listopadu. „Cestující mají možnost prohlédnout si fotografie ze šesti nejvýraznějších míst oslav," sdělil na tiskové konferenci Lukáš Černý, předseda spolku Díky, že můžem. K vidění jsou fotografie z Albertova, Národní, Václaváku, Letné a ze dvou průvodů (Sametové posvícení a Přines si s sebou květinu).

Jízdné ve výroční tramvaji je běžné jako v ostatních linkách MHD. Svézt se jí můžete následující měsíc, v týdnu linkou č. 23, o víkendu linkou č. 2.

Prohlédněte si ji zvenku i zevnitř:

Fotogalerie
36 fotografií