Široké veřejnosti tento svátek přiblížil animovaný film „Coco“, a jak organizátoři uznávají, tento snímek podstatu „Día de los Muertos“ prakticky vystihuje. „Tato oslava se koná ve většině regionů Mexika. Plánujeme vybudovat velký oltář, abychom oslavili, že s našimi mrtvými stále máme spojení,“ uvedla pro mikrofon Blesk.cz Elvira Islasová, která je jednou z architektek gastronomicko-kulturního projektu Manifesto na Florenci, pochází z Mexika a u nás žije pět let. Zmiňovaná oslava se však bude odehrávat ve „druhém“ Manifestu, které najdete na Smíchově hned u Národního domu.

V Mexiku se tyto svátky slaví vždy 1. a 2. listopadu, přičemž první den je hlavně pro děti a ten druhý pro dospělé. Typickým motivem pro mexickou slavnost jsou kostýmy lidí, kteří si na obličeje nechávají malovat nejrůznější ozdobné lidské lebky.

„U nás existuje bohyně smrti, její jméno je Mictēcacihuātl. Je to postava, která se v současnosti vztahuje ke „Catrině“, což je v podstatě takovýto styl kresby, kterou v Mexiku máme. Od dětí přes mladé lidi až po ty starší se chceme převléknout, slavit a užít si v tento den zábavu,“ vysvětlil původ tohoto zvyku barman Esteban Amaya, který v Manifestu veřejnosti nabízí autentickou mexickou kuchyni.

Ztělesnění smrti

„Chceme oslavu udělat tak originální, jak jen můžeme. Pokud si chcete nechat pomalovat obličej motivy Día de los Muertos, tady můžete. Náš vztah ke smrti je tak blízký, že někteří lidé ji chtějí ztělesňovat. Lebka je součástí tohoto propojení. Někteří lidé dělají oltáře ve svých domech, někteří chodí na hřbitov. Jsme opravdu propojeni s tímto pojetím smrti,“ prozradila dále Elvira Islasová.

Video
Video se připravuje ...

Oslavy mexického Dne mrtvých – Día de los Muertos – si budou moci vychutnat i lidé v Praze. Daniel Vitouš

Podle architekty lidé mohou přijít na podobnou akci v jakémkoliv oděvu, pokud by se ale chtěli inspirovat, hodí se například květina do vlasů, pestrobarevné pončo nebo další pozitivní motivy.

V Manifestu na Smíchově to nebude jen vizuální, ale také hudební zážitek. Zahraje tu totiž pětičlenná kapela, která do Prahy přinese „mariachi“, tedy svébytný mexický hudební žánr, který dokreslí celkovou atmosféru. Akce začíná v pátek 1. listopadu již v 15:00 hodin.

Fotogalerie
19 fotografií