Manifesto je koncept, který se veřejnosti představil v loňském roce. Místo neudržovaného zákoutí pod magistrálou u Masarykova nádraží se objevilo malé městečko, které se skládá zejména z mobilních kontejnerů. Ty slouží jako provozovny restauračních zařízení pro kuchyně ze všech koutů světa, zároveň se tu však nacházejí také drobné obchůdky a nejrůznější designérské počiny.

„Pro tuto sezonu jsme přichystali obměnu, máme tu asi 60 procent nových restaurací. Lidé se tu mohou těšit na globální cestu po světové gastronomii,“ uvedla při slavnostním znovuotevření tisková mluvčí projektu Manifesto Radka Ondráčková. Kromě spousty dalších tu návštěvníci narazí například na latinskoamerickou kuchyni, nové asijské koncepty, italskou sekci pak posílily speciální neapolské pizzy. Fungují tu také tři bary, novinkou je pak pivo čepované do skla místo do kelímku.

Mezi zavedené podniky patří také mořské speciality italského šéfkuchaře Mattea De Carliho, o kterém jsme již psali. Společně se zakladatelem projektu Manifesto, krajinným architektem Martinem Barrym ze Spojených států amerických, předvedli na otevírací akci ochutnávací happening:

V průběhu března ještě areál bude fungovat v omezeném režimu od čtvrtka do neděle, se začátkem dubna se však provoz rozšíří do celotýdenního režimu. Organizátoři vysvětlili, proč se během roku na místě mohou dít částečné obměny provozoven. „Zhruba třetinu Manifesta otevíráme mladým talentovaným lidem, kteří chtějí něco zkusit. Mají tu nízké vstupní náklady, dostávají zde možnost si vše vyzkoušet a uvidí se,“ popsala Radka Ondráčková.

Rozšíření nejen v Praze

Již v průběhu loňské sezony se hovořilo o záměru otevřít druhý obdobný projekt na území metropole. V lokalitě na Florenci je totiž Manifesto od začátku jen dočasným projektem, jelikož jde o pozemek, kde má společnost Penta časem v úmyslu vybudovat novou obchodní třídu.

Tento plán na rozšíření se prý dostal do pokročilé fáze a lidé se během následujících dvou týdnů mohou těšit na odhalení nového místa, kde se objeví „další Manifesto“. Zatím organizátoři pouze prozradili, že se bude nacházet na druhém břehu Vltavy. Není to navíc všechno – dle probíhajících jednání je totiž dost dobře možné, že tento pražský projekt se podívá také za hranice České republiky. V jednání jsou města v západní Evropě a Asii.

Fotogalerie
28 fotografií