Přehlídku nejpozoruhodnějších objevů uskutečněných za uplynulých 100 let si nyní návštěvníci mohou prohlédnut v křížové chodbě Karolina. Podle Lucie Vendelové Jiráskové, která je spolu s Petrem Košárkem autorkou výstavy, v podstatě nabízí „to nejlepší, co se v české egyptologii za 100 let podařilo uskutečnit“.

Ve stínu pyramid

Výstava sestává z několika částí, v nichž dominují především fotografie. Jedná se jak o fotografie uskutečněných objevů, tak i o takové, které mapují doslova mravenčí práci českých odborníků, kteří dosud v Egyptě bádají na jaře a na podzim po dalších poznatcích ve snaze poodkrýt roušku historického tajemna.

Nejen objevy však čeští odborníci od roku 1919 přispěli egyptské kultuře. Výstava totiž upomíná i na jejich zásluhy z 60. let, kdy se v rámci akce pod záštitou UNESCO podíleli na záchraně památek, které byly ohrožené v rámci výstavby Asuánské přehrady.

Fotografie a video

Největší prostor je věnován především lokalitě Abúsíru, kde Československý, nynější Český egyptologický ústav při Univerzitě Karlově působil a působí dodnes,“ uvedl při zahájení výstavy děkan filozofické fakulty Univerzity Karlovy Michal Pullmann.

Součástí je i multimediální místnost, která podle Jiráskové vznikala za účelem co nejvíce přiblížit atmosféru egyptských pohřebních komor, které jsou specifické svou velikostí a hloubkou. „Po stěnách a sarkofázích jsou náboženské texty,“ vysvětlila, „přičemž ty se během speciální videoprezentace čtou. Multimediální projekce tak návštěvníka vtahuje do prostoru šachtových hrobek.“

„Kousky“ Egypta k osahání

Na výstavách obecně není běžné osahat si výstavní exemplář. V tomto duchu jde popisovaná výstava tak trochu proti proudu, protože nabízí k osahání nalezené egyptské artefakty. Pravda, jedná se „jen“ o sádrové odlitky či předměty zhotovené 3D tiskárnou, nicméně jejich výsledná podoba přesto ohromí detailní propracovaností.

Video
Video se připravuje ...

Výstava Mezi Prahou a Káhirou připomíná100 let činnosti českých egyptologů, kteří se nemalou mírou zasloužili o řadu cenných historických a archeologických objevů. K vidění jsou především fotografie jejich objevů, ale i sádrové odlitky či 3D modely egyptských artefaktů. David Zima

„Byli jsme po pravdě trošku zvědaví, jak budou nálezy z různých materiálů ve 3D tisku vypadat, ale z hlediska struktury je to neuvěřitelně podobné,“ sdělila Jirásková. K vidění je například kopie kanopy, nádoby na vnitřnosti zemřelého vyjmuté z jeho těla, lebka nalezená na pohřebišti, oltář nebo fragment  původně dřevěné sochy.

Mezi Prahou a Káhirou

Jak už výstava napovídá, jejím obsahem je především náplň českých egyptologů. Jádro jejich práce logicky spočívá především v Egyptě během archeologických průzkumů. Čím je tedy spojena s Prahou, jíž má výstava v názvu?

„Jedno pracoviště je v Káhiře, druhé je v Praze,“ vysvětlila autorka výstavy. „Výzkum probíhá v Egyptě. Časově náročnější část však probíhá tady v Praze, a to je zpracování informací o nálezech, jejich interpretace a publikování.“ Některé ze starších českých nálezů se nachází ve sbírkách Náprstkova muzea, kde v nynějších dnech souběžně probíhá výstava Na březích Nilu, nicméně podle Jiráskové dnes již všechny nalezené artefakty zůstávají v Egyptě.

Mumie kněze Iufaa pokrytá korálkovou sítí. Jeho pohřební komora byla nalezena netknutá zloději a zapečetěný sarkofág byl slavnostně otevřen v roce 1998.
Autor: Archiv Českého egyptologického ústavu FF UK

Přesto není třeba si zoufat. Jak Jirásková prozradila, do Prahy se na příští rok připravuje velkolepá výstava Sluneční králové, která bude obsahovat i unikátní skvosty. Ne však v podobě kopií, ale tentokrát už originálů! Je tedy, nač se těšit. Dříve než k otevření této výstavy dojde, určitě pro „ochutnání“ neuškodí dojít si už nyní do Karolina, kde výstava potrvá do začátku září.

Kde: Ovocný trh 3, Staré Město.
Kdy: Do 8. září, denně od 10:00 do 18:00.
Vstupné: Volné.

Fotogalerie
30 fotografií