„Vše začalo díky kamarádce Kateřině Willmannové, která si v roce 2015 otevřela zmrzlinárnu v Nymburce. Na expanzi si ale sama netroufala. Já jsem žila dlouho v Kanadě, a když jsem se vrátila, otevřela jsem zmrzlinárnu v Kutné Hoře,“ vypráví majitelka Lucie Radoňová, jak cesta dvou zmrzlinových spojenkyň začala. 

Jelikož Lucie ještě před odjezdem do světa pobývala nějaký čas také v Braníku, byla Praha pro další rozšíření firmy ideální volbou. Vysněnou cukrárnu nakonec dámy vybudovaly ze zchátralého bytu. „Přišlo mi to jako fajn místo. Zmrzlina je momentální rozhodnutí, lidé musí jít kolem a tady jich chodí spousty. Oproti Kutné Hoře tu máme i místa na sezení, takže ráno si lidé chodí na snídani a odpoledne na kávu a zmrzlinu,“ popisuje. Zmrzlinu vozí dámy do Prahy ze „základny“ v Nymburce, kde mají výrobnu.

Příchutě, které byste nečekali

V cukrárně mohou kolemjdoucí ochutnat i domácí dorty či chléb, zmrzliny ale táhnou nejvíc. Dlouhodobě nejoblíbenější příchutí je podle Lucie slaný karamel a ze sorbetů pak mango. Kromě stálé nabídky zde najdete i speciální sezónní, často velmi netradiční příchutě, jako je například kopřivová, batátová, smrková ze špiček smrků nebo čokoládová se slanými buráky. Úspěchy má i kombinace ovocných sorbetů, například malina-švestka či banán-kiwi. Příchuť „tibetský čaj“ pak znamená osolený černý čaj s máslem.

K velmi specifickým druhům patří zmrzliny alkoholové. Vyzkoušet můžete třeba pivní, příchuť mojito nebo vanilkovou se slivovicí. „Abyste opravdu dostali chuť přísady, kterou tam dáváte, musíte jí přidat poměrně hodně. Do kopečku vanilkové se slivovicí tedy přijde pořádný panák. Do vaničky pivní zmrzliny spotřebujete i basu černého piva,“ vysvětluje majitelka.

Ke zmrzlině si můžete přidat ještě další sladké pochutiny.
Autor: Robert Klejch

Příchutě se často rodí spontánně, inspirace přichází hlavně z přírody. „Když kvetou pampelišky, Katka je nasbírá a udělá pampeliškovou zmrzlinu, teď jí roste na zahradě rozmarýn a jsou sezónní meruňky, tak vyrobila meruňkovou s rozmarýnem,“ doplňuje Lucie. Příchuť někdy vzniká i na přání zákazníků. Díky početné komunitě amerických expatů (přistěhovalců – pozn. red.) se tak zrodila mátová s kousky čokolády.

Už se zabydleli

V Praze už zmrzlinárna za rok svého působení vešla do obecného povědomí. „Braník si na nás pomalu zvyká, máme stálou klientelu a k tomu i náhodné kolemjdoucí. V Kutné Hoře je situace jiná, tam je to založené na turistech. Odměnou nám pak je, když nechají pozitivní recenzi. Dokonce jsme na TripAdvisoru byly ohodnoceny jako druhá nejlepší restaurace v Kutné Hoře jen díky tomu, že lidem chutnala naše zmrzlina,“ hodnotí Lucie.

Do budoucna by obě majitelky chtěly nalézt vhodné partnery ke spolupráci, velkou expanzi ale nechystají. Hlavním cílem zůstává snaha udržet stejnou cenu, která je nyní 29 korun za kopeček. Jak samy říkají: „Právě udržet lidovou cenu byl i důvod, proč jsme nešly do centra, kde je ,přezmrzlinováno'. U nás lidé nemusí počítat každou korunu, za dva kopečky nedají stovku a naše zmrzlina je tak dostupná všem.“ 

Fotogalerie
19 fotografií