Max Urban žil v letech 1882 až 1959. Jeho první profesní vášní se stal film, pro který se svou manželkou, někdejší známou herečkou a divou Andulou Sedláčkovou, vytvořil společnost ASUM, jejíž název byl složen z iniciál obou jmen. Vzniklo několik filmů, ale společnost bohužel ještě před první světovou válkou zanikla.

Během válečného období Max Urban vytvořil dílo, které do té doby v pražském kontextu nemělo obdoby. „Ideální Velká Praha“ je architektonickou vizí toho, jak naše tehdy ještě nastávající hlavní město mělo v budoucnu coby rozvíjející se metropole vypadat. Originál dokumentu obsahuje 30 stran ručně psaného textu a 79 obrazů. Vznikal v letech 1915 až 1918.

Před 100 lety se popisovaný plán poprvé představil veřejnosti v pražské Lucerně. Magistrát se pro toto výročí rozhodl, že Urbanovo dílo vrátí opět na stejné místo, aby jej ukázal lidem. „Ukazujeme tento plán znovu, zároveň ukazujeme současný návrh Metropolitního plánu. Je to srovnání dvou plánů, dvou různých přístupů. První velké vize a velmi idealistický přístup k městu jako velkoměstu a druhý velmi současný, moderní plán Prahy,“ sdělil k zamýšlenému porovnání se současností náměstek pražského primátora Petr Hlaváček (Spojené Síly Pro Prahu).

Částečný návrat k filmu

Max Urban měl po dokončení svého veledíla před sebou ještě jeden zásadní milník kariéry. Na přelomu 20. a 30. let totiž dle jeho architektonického zpracování vznikly slavné barrandovské ateliéry, které slouží dodnes. Urban se tak stal jedním z předních představitelů československé avantgardy.

Urbanova manželka Andula Sedláčková.
Autor: IPR Praha

Futuristické vize

Pokud se vrátíme k „Ideální Velké Praze“, stojí za zmínku velkolepé pojetí, s jakým Max Urban naše hlavní město vykreslil. Majestátní obří kruhová náměstí, velkorysé pojetí veřejného prostoru a v neposlední řadě přístav pro vzdušné lodě na Strahově, který v kontextu svého okolí dominuje. Veřejná místa nesla pojmenování ve stylu „náměstí Nadšení“ a podobně.

„Musíte se na to podívat, protože je to úplně fascinující zážitek, kde jsou domy nejen nakresleny v urbanismu včetně přístavů pro vzducholodě, ale jsou tam přímo navrženy i jednotlivé objekty v úžasném futuristickém stylu. Pro ty, kdo mají rádi plány, vize, nákresy, je to úžasný zážitek,“ sdělil k dílu Petr Hlaváček.

Urbanovo dílo se po dlouhá desetiletí nachází v archivu Národního technického muzea, od jeho prezentace roku 1919 už nikdy na veřejnosti nebylo. Roku 2002 ho společně se zbytkem archivu muzea těžce zasáhly povodně, plán se ale naštěstí podařilo zachránit a restaurovat. Na výstavě v Lucerně budou vystaveny všechny rozměrné výkresy jako listovací kopie, součástí bude i 24 originálů tohoto veledíla.

Expozice „Ideální Velká/Malá Praha, 1919/2019“ proběhne od pondělí 27. května do soboty 1. června. Ve středu 29. května od 9 do 14 hodin se navíc koná „kolokvium“, na kterém vystoupí celá řada řečníků. Setkání představí Maxe Urbana i z lidské stránky. Za spolupořádající Institut plánování a rozvoje (IPR) akci zaštiťuje architekt Roman Koucký.

Kdy: 27. května až 1. června
Kde: Palác Lucerna, Vodičkova ulice, Praha
Za kolik: zdarma

Fotogalerie
7 fotografií