Vlak vyjel v pátek odpoledne z Horního Dvořiště a pokračoval přes České Budějovice a Tábor, tedy kopíroval trasu, kterou Masaryk absolvoval před 100 lety při návratu z exilu po první světové válce do samostatného Československa.

Po vystoupení z vlaku se představitel Masaryka stejně jako tehdy setká před budovou nádraží se zástupci historických spolků a ve Vrchlického sadech s veřejností. Poté se průvod vydá Opletalovou ulicí na Václavské náměstí k soše svatého Václava. Program završí divadelní představení Republika, takový krásný sen.

Rekonstrukci připravily Československá obec legionářská, Národní technické muzeum spolu s Českými drahami. Historický vlak, na jehož palubě cestoval představitel prezidenta s kostýmovaným doprovodem, doprovázel na cestě z jižních Čech do hlavního města vlak vyhrazený pro veřejnost. Parní lokomotiva, která byla zapůjčena ze železničního muzea ve Strasshofu, odpovídá typu lokomotivy, která do Prahy před 100 lety přivezla Masaryka.

Masaryk po vypuknutí války odjel v prosinci roku 1914 do exilu, aby za vznik samostatného státu bojoval na diplomatické frontě v zahraničí. V době války pobýval v Itálii, Švýcarsku, Francii, vyjednával v Anglii, Rusku i Americe, kde se snažil získat podporu pro myšlenku na vznik nového státu. Do Prahy se vrátil 21. prosince 1918.

Fotogalerie
3 fotografie