Redakce Blesk.cz se vypravila do domova pro seniory ve Slivenci, kde každé úterý probíhá rukodělná dílna. Tu vedou dvě dobrovolnice seniorky, kterým nejsou osudy druhých lhostejné. „Mám velkou radost, že dělám něco, co dává smysl. Rozhodně to je lepší než sedět doma u televize. Nemusím za to dostat zaplaceno,“ svěřila jedna z dobrovolnic Broňa. 

Během dílen seniorky z místního centra zabaví své ruce i mysl. Zatímco jedna sedí u šicího stroje, další v ruce třímá jehlu už s navlečenou nití, aby prošila látkového koníka křížem krážem, a další žena, která už špatně vidí, se zase věnuje trhání vaty, kterou zbylé dámy využívají k plnění výtvorů. „Moc mě to baví,“ svěřila jedna z klientek. U stolu se jich v odpoledních hodinách setká i deset.

Každý je originál

Každá se přitom věnuje svému výtvoru, který má chuť si vyrobit. „Pokaždé se snažíme vymyslet trochu jiný výrobek, aby to nebyla nuda,“ prozradila dobrovolnice. Veškerou inspiraci přitom čerpá po večerech na internetu. A tak si zdejší klientky mohou vyrobit nejrůznější látkové hračky, polštářky, vlněné šperky i rybičky. „Ty pak buďto prodáme na vánočním jarmarku, abychom opět mohli koupit nové látky na další tvoření, nebo dámy vyrábí to, čím mohou obdarovat svou rodinu. Pokud mají mezi příbuznými malé děti, tvoří hračky, pokud už jsou vnoučata odrostlá, tak třeba šperky,“ svěřila dobrovolnice.

Dobrovolníci jako společníci

Dobrovolníků není nikdy dost. Nezisková organizace ADRA neustále hledá nové nadšence, kteří mají chuť využít svůj volný čas k rozdávání radosti starším lidem. A co můžete se seniory zažít? Očekávejte zejména povídání a naslouchání, přes hraní společenských her, čtení knih až po společné procházky přírodou. Více informací o dobrovolnické činnosti se dozvíte na www.adrapraha.cz.

Během předchozích 12 měsíců jsme v rámci všech dobrovolnických center ADRA zapojili 2 457 dobrovolníků... Jedná se o období listopad 2017 až říjen 2018,“ těšila se Barbora Bezděkovská, vedoucí dobrovolnického centra a koordinátorka dobrovolníků. Dobrovolníci přitom mají možnost si vybrat, zdali budou pomáhat v domově důchodců, mezi duševně handicapovanými nebo třeba u dětí.

Fotogalerie
14 fotografií