V půl druhé odpoledne přivítal na nádvoří Náprstkova muzea návštěvníky Dalibor Neuwirt, lektor alikvotních zpěvů. Během dvaceti minut představil rozdíl mezi jemnými tibetskými zpěvy a živočišnými mongolskými, které byly velmi drsné a chraplavé.

Alikvotním zpěvům se Dalibor věnuje už šest let. K tomuto koníčku ho přivedla hra na didgeridoo. Dostal mě k tomu kamarád, který chodil na hlasové lekce. Zpěvu se nikdy více předtím nevěnoval. „Do té doby jsem si zpíval tak sám s kytarou,“ prozradil Dalibor. 

Nyní už je v alikvotních zpěvech tak zkušený, že se rozhodl předávat své znalosti dál. Proto pořádá kurzy a píše o alikvotních zpěvech i knihy. „Během tří hodin dokážu člověka naučit základní techniky,“ popisoval.

Video
Video se připravuje ...

Poslechněte si tibetský alikvotní zpěv. Eva Fornálová

Za měsíc až dva bývají jeho žáci na docela dobré úrovni. Trénovat se ale prý musí denně, aby byl člověk mistrem. Výhodou tady je, že na alikvotní zpěvy nemusíte mít hudební a pěvecký talent. Najde se tady každý.

Sobotní Tibetský den byl součástí cyklu Barevné nádvoří, který pořádá Náprstkovo muzeum již třetím rokem. Cyklus je zaměřen na představování mimoevropských kultur české veřejnosti zábavnou a poutavou formou. Návštěvníci tak už poznali, jaká je například japonská a latinskoamerická kultura, kultura himálajského království Bhútán či kultura indická a africká.

Podívejte se na fotografie z akce:

Fotogalerie
9 fotografií