Slovanská epopej je fenomenálním dílem světového významu. Umělec Alfons Mucha do ní vtiskl dějiny Čechů a dalších slovanských národů. Pro Muchu, vlastence tělem i duší, tvorba cyklu velkoformátových obrazů znamenala splnění jeho celoživotního snu. Přestože dílo kompletně nedokončil, i tak v něm Slované najdou kus své historie.

Na Designbloku autoři iniciativy Epopej v Praze zjišťují, zda mají Pražané zájem o umístění výstavy. „Návštěvníci tady mají šanci hodit lístek s tím, že jim není osud Slovanské epopeje lhostejný,“ prozradila ve stánku jedna z iniciátorek projektu Pavlína Stránská.

Slovanská epopej v Praze
Autor: Eva Fornálová

Chceme tak zjistit, zda mají vůbec lidé zájem o stálou expozici,“ pokračovala u stolečku, kde se během prvního dne zaplnila jedna desetina obsahu skleněného kvádru.

Letná, případně Vítkov nebo Revoluční

Iniciativa navrhuje umístit výstavu v bunkru na Letné. Podrobný popis a vizualizaci objevíte na obrazovce u stánku. Ovšem pokud by nevyšla právě Letná, nabízí se Vítkov, Revoluční ulice, Těšnov nebo Eliščiny lázně.

Proč iniciativa prosazuje zejména Letnou? „Myslíme si, že dojde k zatraktivnění samotné lokality, která se dlouhé desítky let potýká s nekoncepčností a není žádným způsobem efektivně využívána,“ prozradil Richard Fuxa, který před několika lety objevil kouzlo Muchova díla.

Tehdy se mu podařilo pro Nadační fond Richarda Fuxy získat nejucelenější sbírku plakátů secesního velikána, kterou zkompletoval tenista Ivan Lendl. Právě on byl iniciátorem organizace Epopej v Praze, se kterou se snaží najít prostor pro dílo velikána Muchy.

Fotogalerie
10 fotografií