Dobrodružné hry se může zúčastnit každý, koho zajímá literatura, a zároveň ho baví honba za poklady. Jelikož patří Lovci knih mezi čerstvou novinku v Čechách, hledat knihy můžete zatím jen v Praze a Liberci. Vše, co musíte pro začátek udělat, je se přidat do facebookové skupiny Lovci knih – Přečti je všechny! či Hledači knih Praha.

Jako první s nápadem založit zábavnou a vzdělávací hru v Čechách přišel Marek Frick, který má na starosti skupinu Lovci knih – Přečti je všechny!. „O hře jsem se dozvěděl na internetu a říkal jsem si, proč to nezkusit taky v Čechách a na Slovensku, když to má v Belgii takový úspěch. Navíc také hraju Geocaching a Pokémon Go, což jsou hry na podobném principu. Proto mě lákalo si založit vlastní hru s vlastními pravidly,“ uvedl Marek Frick. Inspiroval se pravidly z belgické verze hry Chasseurs de livres (v překladu Lovci knih) a svých pár prvních knih uložil na zajímavých místech v Liberci,“ prozradil Marek.

První Liberec, druhá Praha

Pocházím z Liberce, a proto úkryty knih, které jsem založil, se nacházejí převážně tady. Do Prahy občas jezdím, tak jsem tam také jednu umístil. Konkrétně ji najdete blízko Fakulty stavební na ČVUT v Dejvicích. S nápovědou – Vidím všem na nohy. Prahu obecně moc neznám, proto si myslím, že by bylo skvělé, kdyby se hra rozjela a hráči tak sami zakládali úkryty na zajímavých pražských místech,“ vysvětlil Marek.

Kniha Poklad od Aloise Jiráska by měla být ukryta u ČVUT v Praze. Fotka slouží jako nápověda.
Autor: Marek Frick

Přímo na Prahu se zaměřuje druhá skupina na sociální síti se jménem Hledači knih Praha. Založila ji Michaela Bejblová. „Sice jsem skupinu založil jako první, ale je super, že je skupina specializovaná na Prahu. S Michaelou komunikuji, jelikož jsem uvažoval o sloučení těchto dvou skupin,“ řekl pro Blesk.cz dále Marek.

Další knihy, které v Praze můžete najít kromě Jiráskova Pokladu, jsou třeba Spratek od Stevena Eriksona nebo série Jet od Russela Blakea, kterým nový domov našla zakladatelka pražské skupiny. „Přemýšlela jsem o spojení skupin, ale jelikož ji chci orientovat primárně na Prahu, tak jsem Markův návrh prozatím odmítla,“ sdělila Michaela, která schovává knihy po Praze.

A jak hru vlastně hrát?

Stačí se přidat do jedné ze skupin na Facebooku, kde můžete sledovat příspěvky ostatních a řídit se podle jejich fotek a indicií. Jakmile knihu najdete, napíšete komentář k danému příspěvku společně s přidanou fotkou. Knihu u sebe můžete mít, jak dlouho chcete a až ji přečtete, zase jí najdete novou skrýš. Schovávat můžete i své vlastní knihy, které už doma nepotřebujete nebo je vám líto je vyhodit. Stačí pak jen napsat na danou skupinu, utvořit nápovědu s fotkou a je to.

Doufáme, že se hra po Čechách rozšíří a stane se velikým hitem jako třeba Pokémon Go,“ shodli se Marek s Michaelou. Jediné, čeho se zakladatelka obává, jsou cizí „narušitelé“, kteří hru neznají a ukryté knihy ničí. „Je jasné, že tomu nezabráníme, ale mrzí mě, že i když ke každé knize dávám dopis, o jakou hru se jedná, tak se mi přesto jedna ztratila. Když jsem kontrolovala její úkryt, už tam nebyla a nikdo ani nenapsal, zda ji našel. Proto prosím, pokud knihu náhodou najdete a nebudete se hry chtít zúčastnit, vraťte ji na místo,“ řekla zakladatelka skupiny Hledači pokladů Praha.

Původní nápad hry vznikl v Belgii, kde hru vymyslela učitelka Aveline Gregoirová, když její synové propadli „pokémonovému“ šílenství. „Ukryla jsem první knihy a říkala jsem si, že samo to fungovat nebude. Tak jsem spustila skupinu na Facebooku a zájem byl hned veliký. Je to také moje učitelská profese, co mě vede k tomu, abych lidi ve větší míře vedla k četbě. Třeba si knihy nakonec zamilují,“ řekla pro ČT24 Belgičanka.

Kniha, kterou Michaela ukryla na Smíchově, se bohužel ztratila.
Autor: Michaela Bejblová

V Belgii se hry účastní už přes 70 tisíc lidí, v Čechách to je zatím necelých 270. „Původně jsem skupinu na Facebooku založila jen pro pár kamarádů, jelikož mi v knihovně přebývalo mnoho titulů, které jsem chtěla poslat dál. Do skupiny se ale přidává, čím dám víc lidí, a za to jsem ráda,“ uzavřela Michaela Bejblová.

Podívejte se na knihy, které se ukrývají v Praze či Liberci:

Fotogalerie
10 fotografií