Místnost se prý už spoustu let nezměnila, téměř vše je původní. „Jen malbu jsem ladila do teplejších odstínů, abych tu neměla studenou bílou. Jinak nábytek, vybavení, křeslo, všechno je stejné,“ popsala Černochová pro pořad Selfie z Prahy.

Kanceláři dominuje obrovský stůl. Na jeho kraji leží knihy o Praze 2. „Kdyby se při jednání někdo nudil, což tedy doufám, že se nikdy nestane, ale přece jen tady mám k dispozici různé knížky, které vydávala naše městská část. Ať už to jsou Stopy židovské přítomnosti nebo kniha o Havlíčkových sadech,“ popsala Černochová.

Kanceláři starostky dominuje velký stůl, u kterého probíhají jednání. Při nich Černochová nesedí v křesle, ale mezi účastníky jednání.
Autor: Matěj Smlsal

Nesmíte jí hýbnout s tužkou

Na pracovním stole má starostka vše pečlivě srovnané. Dokonce přiznává, že to je její úchylka.

Možná i psycholog nebo psychiatr by mi určili diagnózu, ale já skutečně patřím k těm lidem, kteří musí mít přesně všechno v sektorech. Mně když někdo hýbne tužkou ze sektoru A do sektoru B, já to poznám. Takže třeba paní asistentka přesně ví, kam mi má dávat poštu, aby mi nenarušila moje sektory. Možná to je nějaká obsedantní porucha, nevím, ale nemám to jen v práci, mám to i doma,“ popsala.

Na stole má například materiály z jednání zastupitelstva, rady a další dokumenty.
Autor: Matěj Smlsal

Na stole jí leží například desky z jednání zastupitelstva, rady, podklady pro různá jednání, ale i zarámovaný obrázek s rybou.

„To je masked puffer fish. Dostala jsem ji od přátel, se kterými se jezdíme potápět, ke 40. narozeninám. Vědí, že jsem touto rybičkou úplně fascinovaná, protože pod vodou připomíná křečka, který dělá saltíčka,“ líčí starostka.

Tuto rybu Černochová při potápění ráda pozoruje. Přátelé jí dali tento obrázek ke 40. narozeninám.
Autor: Matěj Smlsal

Další dárek od přátel stojí na tiskárně. Jde o zvoneček, který připomíná ten na recepci v hotelu.

„Říkali, že je to něco jako Aladinova lampa. Prý když mi bude smutno, budu potřebovat nějakou pomoc, ať si zazvoním,“ směje se Černochová a představuje si, jak často by asi měla zvonit.

Zvoneček dostala Černochová od přátel. Kdyby prý potřebovala pomoci, má zvonit...
Autor: Matěj Smlsal

Obrazy se stavbami, které už tak nevypadají

Na dominantu Prahy 2, kostel sv. Ludmily na náměstí Míru, kouká Černochová z okna. Na zdi jí proto visí obrazy jiných staveb.

„Jsou významné tím, že žádný z objektů už dnes nevypadá tak, jako na obrázku,“ popisuje a ukazuje například na baziliku sv. Petra a Pavla, která nemá neogotickou, ale ještě barokní podobu.

Visí tu i zaniklá Vinohradská synagoga nebo Novoměstská radnice.

Na tyto obrazy nedá Černochová dopustit. Znázorňují původní podobu významných staveb Prahy 2.
Autor: Matěj Smlsal

Fotky s papežem i princem Charlesem

Na stěně jí visí také obrázek, který dostala od zakladatele babyboxů Ludvíka Hesse. Na radnici se totiž nachází v pořadí 33. babybox, který v Česku vznikl.

Je tu i průřez významnými událostmi, které jsou pro Černochovou důležité. „Když jsem měla před volbami sbalené věci, tak za mnou přišly kolegyně a přinesly mi tuto fotokoláž historických momentů. Jsou tam fotky ze setkání s papežem Benediktem, princem Charlesem a Kamilou, prezidentem Gauckem…,“ raduje se z netradičního dárku, jehož výroba dala spoustu práce.

Tuto koláž vytvořili starostce kolegyně z úřadu. Zachycuje významné momenty v životě Černochové.
Autor: Matěj Smlsal

Portrét prezidenta Miloše Zemana Černochová v kanceláři nemá. Hlava státu na ni ale shlíží. Visí jí tu obrázek prvního československého prezidenta Tomáše Garriguea Masaryka.

Čas, který starostka v kanceláři tráví, je každý den jiný. Když zasedá Poslanceká sněmovna, snaží se tu být aspoň ráno nebo večer. Jinak tu ale sedí i 14 až 16 hodin denně.

Do kanceláře starostky Jany Černochové nahlédnete v pořadu Selfie z Prahy:

Video
Video se připravuje ...

Pod Prahou se skrývají původní ulice i domy! A český Copperfield okouzlí metropoli. 

Podívejte se také, jak to vypadá v kanceláři primátorky Adirany Krnáčové. Uvidíte ji v tomto díle Selfie z Prahy:

Video
Video se připravuje ...

Jak se změnila místa z filmu Což takhle dát si špenát? A prolezli jsme kancelář Krnáčové. Matěj Smlsal, David Vaníček