Menší požár o rozloze 8 metrů čtverečních v pondělí po deváté hodině zaměstnal desítky lidí z Integrovaného záchranného systému. Necelá padesátka hasičů evakuovala přes dvě stovky lidí po schodech a výtahy do deštivého počasí. Cvičení trvalo necelou hodinu a bylo o to komplikovanější, že oheň byl hlášen ve 150 metrech nad zemí. Záchranka ošetřila pouze jednu „zraněnou“ ženu.

Cvičení po 15 letech 

„Poslední podobné cvičení proběhlo v Žižkovské věži naposledy před 15 lety. Podle nás splnilo veškerá očekávání. Cílem bylo prověřit koordinaci záchranného systému v této, na zásah, komplikované stavbě. Celkem zde zasahovalo 47 hasičů ze tří jednotek. Náklady byly minimální, v zásadě pouze na pohonné hmoty,“ shrnul cvičení pro Blesk.cz ředitel pražských hasičů Roman Hlinovský. 

„Největším problémem při takových zásazích nejsou popáleniny, ale nadýchání se nebezpečného kouře. Proto bylo důležité, aby lidé ihned opustili věž a až poté došlo k hašení požáru. Věž má suchovod, který by při ostrém zásahu hasičům pomohl s vodou,“ doplnil dále Hlinovský.

Zásahu se zúčastnilo i speciální vozidlo pražské záchranky – Atego. To je uzpůsobeno právě pro zásahy při požárech. Nakonec zdravotníci ale moc práce neměli. Ošetřovali pouze jednu ženu, která měla zranění kotníku.

Na místě i tak panoval velký klid a lidé si cvičení spíše užívali. To nakonec skončilo asi po 45 minutách, i když mělo trvat asi 70 minut. I podle velitele zásahu hasičů Antonína Šustra, byl na místě klid a vše bylo podle plánu a bez problémů.

Fotogalerie
20 fotografií