Umělce Reindla, který před 14 lety zemřel, zejména proslavily velkoplošné nástěnné malby a filmové plakáty. Kdyby tehdy zůstal v Česku, nemohl by svou tvorbu rozvíjet. Výstava se tak snaží upozornit na to, že emigrace a mísení kultur je prospěšné

„Byl ukázkovým příkladem toho, jak může emigrování obohatit hostující zemiale také jak důležitou roli může hrát v pokračování původní kulturní činnostikterá by jinak byla omezena nepříznivou politickou nebo hospodářskou situací,“ uvedl Michael Cukier – zakladatel nadace Palbric Art Foundation, která výstavu pořádá. 

I proto se rozhodli Reindlova díla vystavit. „Cílem nadace je použít umění, aby promlouvalo k světu. Rok 2016 je rokem uprchlíka a já doufám, že tato výstava vyšle pozitivní zprávu všem nově příchozím do spolupracujících zemí,“ řekl Cukier.

„Věřím, že uprchlíci a emigranti jsou výbornou dlouhodobou investicí pro hostitelské země,“ dodal.

Podívejte se na video z vernisáže výstavy:

Video
Video se připravuje ...

Výstava přilákala desítky lidí. Eva Fornálová

Výstava se koná i na Kampě a Na Příkopě

Výstavu s názvem Do not pass by spolupořádá radnice Prahy 1. Kromě piazzety Národního divadla si můžete další plakáty prohlédnout v parku na Kampě nebo v ulici Na Příkopě.

Během výstavy je možné zakoupit si kopie plakátů nebo tričko s motivem filmu Popely,“ upozorňují organizátoři na fakt, že část výstavy si tak mohou návštěvníci odnést i domů.

Možnost prohlédnout si filmové plakáty česko-kanadského umělce máte do 28. srpna. Po pražské premiéře poputuje projekt po městech celé země a tím zahájí celosvětové turné.

Podívejte se na fotografie z vernisáže:
Fotogalerie
6 fotografií