Hlavní atrakcí celé velkolepé dobové podívané bylo bezesporu přímo klání rytířů v kolbišti. Obrnění muži a jedna žena na koních v čele s králem Janem nejprve zápolili ve spoustě dovednostních soutěží: napichovali ze vzduchu věnce na dřevce, za jízdy rozsekávali jablka, projížděli se svými koňmi v plné rychlosti ohnivou bariéru.

Rytíři nastoupili k velkému slavnostnímu klání.
Autor: Daniel Vitouš

Vyvrcholením celého turnaje pak byla královská disciplína: souboje mezi rytíři na koních. Udatní bojovníci mezi sebou zápasili nelítostně a tvrdě, ani jediná ženská účastnice nezůstala mužskému pokolení nic dlužna.

Podívejte se na rytířské souboje:

Video
Video se připravuje ...

Rytířské souboje byly velice intenzivní. Daniel Vitouš

Pořadatelé celé akce si pro návštěvníky podhradí připravili zajímavou podívanou, kterou vsadili do oslav narození Karla IV., a navíc ji obohatili o velkou porci nadsázky. Mezi soutěžícími jsme tak měli možnost vidět anglického vladaře z brexitu nebo souboj panošů ze Champagne a Poděbrad. „Poděbradka to tomu šampaňskému pěkně nandala,“ okomentoval zmiňovaný souboj průvodce celou akcí.

Rytíři zápolili v dovednostních soutěžích.
Autor: Daniel Vitouš

Středověkou atmosféru u Pražského hradu dokreslovala dobová hudba v živé produkci a vystoupení obratných umělců, kteří žonglovali a bavili svým vystoupením okolí. Muzikanti si ve volných chvílích dokonce odpočinuli ve venkovní středověké lázni, která se nacházela přímo na místě.

Podívejte se, co dalšího se na slavnosti dělo:

Video
Video se připravuje ...

Hudebníci a bojovníci se předvedli na středověké oslavě. Daniel Vitouš

Chybět nesmělo samozřejmě ani tematické občerstvení, ke středověkému hodování patřila jednoznačně pečínka, medovina a spousta dalších pokrmů a nápojů. Návštěvníci akce měli také možnost vyzkoušet si na sebe části rytířského brnění a potěžkat si pravé středověké zbraně. Ochuzeni nezůstali ani ti nejmenší, pro které byl připraven speciální koutek.

Obrovský samostříl mířil velikým šípem jen těsně vedle Hradu.
Autor: Daniel Vitouš

Král Jan Lucemburský, navzdory tomu, že se jedná o 700 let starou událost, oslavil roku 2016 Karlovo narození skutečně ve velkém stylu. Přesvědčte se sami v galerii:

Fotogalerie
37 fotografií