I přesto, že středověk znamenal pro mnoho lidí hlad a bídu, na královských dvorech se hodovalo. Mezi oblíbené pokrmy, které se na slavnostních tabulích tehdy objevovaly, patřily divoké kachny, zajíci, srnci, kančí maso nebo jelita. Jídla potom šlechta ráda zapíjela vínem, medovinou, pivem a také moštem. Na královských dvorech kuchaři využívali i množství koření, které ve středověku bylo důkazem majetnosti.
V době karlovské, tedy ve 14. století, se konzumovaly i pokrmy, které by si dnes asi nikdo už nedal. Z dobrot, které měl Karel IV. v oblibě, to byly například bobři, veverky, ale také vrány. „Základem každého jídla byly placky a chléb, ale také slané a sladké kaše,“ uvedl Petr Studnička, vedoucí katedry hotelnictví Vysoké školy hotelové v Praze. Mezi nejčastější úpravy pokrmů patřilo dušení, vaření na ohni nebo pečení. Smažení, které je v dnešní době tolik populární, tehdejší kuchaři ještě neznali.
Studenti servírovali jídlo z doby Karla IV. Jan Klepárník
Studenti vařili, dusili, pekli
Na akci, kterou celou středu až do 20 hodin večer pořádala Vysoká škola hotelová v Praze s První soukromou hotelovou školou s názvem »Gastronomie v době Karla IV.«, mohli návštěvníci například ochutnat husté masové polévky, plněnou štiku mandlovou nádivkou, syrnou kaši, rissoles z kapra nebo dušeninu z bažanta. Z dezertů nadchla jáhlová varmuže nebo hrách vlaský v homoli.