Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Prostřeno jako za Karla IV. Známe recepty na zbožňovaná jídla „největšího Čecha“

  • Autor: všm - 
    11. 5. 2016
    17:20

    Ragú z dušeného masa, štika s mandlovou náplní či prasečí ouška. Na takových laskominách si s oblibou pochutnával „největší Čech“ Karel IV., který letos slaví 700. narozeniny. Blesk.cz to prozradil vedoucí katedry hotelnictví Vysoké školy hotelové Petr Studnička. Zároveň přidal pro čtenáře i několik středověkých receptů. Praktickou ukázku jídel mohla veřejnost ochutnat na středeční akci „Gastronomie v době Karla IV.“, kterou připravila právě Vysoká škola hotelová ve spolupráci s První soukromou hotelovou školou.

  • 1.Gastronomie v době Karla IV.

    Gastronomie v době Karla IV. Gastronomie v době Karla IV. | Martin Přibyl CNC

    Středověká společnost byla podle Studničky obecně společností hladu, řada dnes běžných surovin se na našem území v té době vůbec nevyskytovala (např. brambory).

     

    „Konzumovaly se pokrmy, které jsou dnes i s ohledem na ochranu přírody nemyslitelné, třeba veverka, bobr, vrána, ale i v dnešní době běžné pokrmy jako jelita, vepřové a hovězí maso, hodně zvěřina a ryby. Například losos byl konzumován ve velkém množství a poddaní již o tuto dnes oblíbenou rybu vůbec nestáli,“ popsal vedoucí katedry hotelnictví.

     

    Jídla se podle něj výrazně kořenila a koření dokládalo majetnost hostitele. „Na královském dvoře se ale i kořenilo, že bylo jídlo někdy nepoživatelné,“ dodal Studnička.

     

    Základem každého jídla byl chléb a placky. Významnou součástí jídelníčku byly slané a sladké kaše. Nejčastěji se vařilo (na ohni), dusilo a peklo, vůbec se nesmažilo. Z nápojů se voda pila omezeně (bývala závadná), často se pil jablečný mošt, víno, medovina. 

     

    Jídlo se konzumovalo mnohdy rukama, výjimečně lžící, panovník měl porce uzpůsobené na velikost jednoho sousta  
  • 2.Typické dobové pokrmy

     
    Gastronomie v době Karla IV. Gastronomie v době Karla IV. | Martin Přibyl CNC

    • polévky – semenečná polévka z konopného semínka, polévka z ořechů a křenu, pivní polévka, mandlová polévka

     

    • masitá jídla – kuře pečené s medem, slepice se švestkovou omáčkou, vepřovina, šišky z vemene, beránek v černé omáčce, nadívaná štika, dušenina z bažanta, rissoles z kapra, pečené kančí

     

    • kaše – žitná kaše, kaše ze sušeného bezu, vaječná kaše, syrná kaše

     

    • sladká jídla – jáhlová varmuže, mandlová baba, hrách vlaský v homoli

     

    • chléb 
  • 3.Typické dobové nápoje

      
    Gastronomie v době Karla IV Gastronomie v době Karla IV | Profimedia.cz

    • bílá a červená vína – z Rakouska, z Burgundska

     

    • medovina

     

    • nefiltrované pivo

     

    • destiláty (hruškovice, ořechovice)

     

    • melta

     

    • jablečný a hroznový mošt 
  • 4.Oblíbená jídla Karla IV.

    Gastronomie v době Karla IV. Gastronomie v době Karla IV. | Martin Přibyl CNC

    Co jedl nejraději sám Karel IV.? Podle Studničky měl ve velké oblibě masité pokrmy.


    Mezi jeho nejoblíbenější jídla tak patřily: hustá masová polévka, ragú z dušeného masa, masové krokety, srnci, zajíci, kanci, divoké kachny, koroptve, veverky, prasečí ouška či ryby, obzvláště štika s mandlovou nádivkou. 

  • 5. Recepty z doby Karla IV. ukázka – polévky

    Gastronomie v době Karla IV Gastronomie v době Karla IV | Martin Přibyl CNC

    Zelná polévka: Dej vařit do hrnce libovolné množství hlávkového zelí a vař jej jenom potud, aby zůstalo křehké a křupavé. Pak rozkloktej tři hrnky kyselé nebo sladké smetany a přidej kmín.
     

    Pivní polévka: Pivo nalij na smaženou cibuli a povař.


    Semenečná polévka: Čerstvý semenec (= konopné semínko) dobře rozetři, potom rozpusť ovocným vínem a okořeň.

     

    O recepty se s Blesk.cz podělila Vysoká škola hotelová. 

  • 6.Recepty z doby Karla IV. ukázka – masité pokrmy

    Gastronomie v době Karla IV Gastronomie v době Karla IV | Martin Přibyl CNC

    Šišky z vemene: Uvař půl vemene, posekej, přidej dvě strouhané žemle, jedno vejce, zázvor, květ, rozinky a skořici a vše smíchej. Udělej šišky a ty smaž jako koblihy. Podávej s omáčkou z rozinek, sušeného chleba rozetřeného s vínem nebo octem, vody, šafránu, skořice a zázvoru.

     

    Slepice se švestkovou omáčkou: Upeč slepici nebo kuře. Vezmi švestky a dej je vařit do vína. Potom je proceď, do té omáčky dej slepici, okořeň hřebíčkem, zázvorem, trochou šafránu a omasti sádlem.

     

    Beránek v černé omáčce: Upeč beránka na rožni a udělej na něj následující omáčku: Opeč krajíčky chleba, namoč je do vína, přidej švestky a povař. Proceď to a propasíruj, dej omáčku do kotlíku, vlož do ní beránka. Okořeň pepřem a hřebíčkem, přislaď a posyp nakrájenými jablky. Jestliže by velcí hosté byli, dej ještě mandle a rozinky.

     

    O recepty se s Blesk.cz podělila Vysoká škola hotelová.  

  • 7.Recepty z doby Karla IV. ukázka – kaše

    Gastronomie v době Karla IV. Gastronomie v době Karla IV. | Martin Přibyl CNC

    Kaše ze sušeného bezu: Ve vhodném čase natrhej bez a usuš ho na slunci. Když uschne, utři ho a schovej přes celé léto. Když budeš potřebovat, vezmi teplé mléko, nalij na květ, potom přeceď přes síto. Namoč bílý chléb do studené vody, dej do toho mléka s vůní a chutí bezu a nech povařit.

     

    Syrná kaše: Nastrouhej tvaroh nebo sýr, prosej a přistav vodu na oheň. Do vody dej máslo, tvaroh nebo sýr smíchaný s krupicí a pomalu vař. Dej na mísu, ale pamatuj, že nesmíš solit.

     

    O recepty se s Blesk.cz podělila Vysoká škola hotelová.

  • 8.Recepty z doby Karla IV. ukázka – sladká jídla

    Gastronomie v době Karla IV. Gastronomie v době Karla IV. | Martin Přibyl CNC

    Varmuže: Oloupej hrušky a vař je v čistém hrnku s vínem a přepuštěným máslem. Potom proceď, přidej žloutky, posyp to dobrým kořením (= skořicí) a podávej.

     

    Mandlová baba: Oloupej mandle, utluč je a rozetři. Potom je rozpusť vlažnou vodou na kaši. Přidej med a anýzový prach. Krajíčky chleba usuš, namáčej je v kaši a opeč.

     

    O recepty se s Blesk.cz podělila Vysoká škola hotelová.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi