Ragú z dušeného masa, štika s mandlovou náplní či prasečí ouška. Na takových laskominách si s oblibou pochutnával „největší Čech“ Karel IV., který letos slaví 700. narozeniny. Blesk.cz to prozradil vedoucí katedry hotelnictví Vysoké školy hotelové Petr Studnička. Zároveň přidal pro čtenáře i několik středověkých receptů. Praktickou ukázku jídel mohla veřejnost ochutnat na středeční akci „Gastronomie v době Karla IV.“, kterou připravila právě Vysoká škola hotelová ve spolupráci s První soukromou hotelovou školou.
Prostřeno jako za Karla IV. Známe recepty na zbožňovaná jídla „největšího Čecha“
1.Gastronomie v době Karla IV.
Středověká společnost byla podle Studničky obecně společností hladu, řada dnes běžných surovin se na našem území v té době vůbec nevyskytovala (např. brambory).
„Konzumovaly se pokrmy, které jsou dnes i s ohledem na ochranu přírody nemyslitelné, třeba veverka, bobr, vrána, ale i v dnešní době běžné pokrmy jako jelita, vepřové a hovězí maso, hodně zvěřina a ryby. Například losos byl konzumován ve velkém množství a poddaní již o tuto dnes oblíbenou rybu vůbec nestáli,“ popsal vedoucí katedry hotelnictví.
Jídla se podle něj výrazně kořenila a koření dokládalo majetnost hostitele. „Na královském dvoře se ale i kořenilo, že bylo jídlo někdy nepoživatelné,“ dodal Studnička.Základem každého jídla byl chléb a placky. Významnou součástí jídelníčku byly slané a sladké kaše. Nejčastěji se vařilo (na ohni), dusilo a peklo, vůbec se nesmažilo. Z nápojů se voda pila omezeně (bývala závadná), často se pil jablečný mošt, víno, medovina.Jídlo se konzumovalo mnohdy rukama, výjimečně lžící, panovník měl porce uzpůsobené na velikost jednoho sousta2.Typické dobové pokrmy
- polévky – semenečná polévka z konopného semínka, polévka z ořechů a křenu, pivní polévka, mandlová polévka
- masitá jídla – kuře pečené s medem, slepice se švestkovou omáčkou, vepřovina, šišky z vemene, beránek v černé omáčce, nadívaná štika, dušenina z bažanta, rissoles z kapra, pečené kančí
- kaše – žitná kaše, kaše ze sušeného bezu, vaječná kaše, syrná kaše
- sladká jídla – jáhlová varmuže, mandlová baba, hrách vlaský v homoli
- chléb
3.Typické dobové nápoje
- bílá a červená vína – z Rakouska, z Burgundska
- medovina
- nefiltrované pivo
- destiláty (hruškovice, ořechovice)
- melta
- jablečný a hroznový mošt
4.Oblíbená jídla Karla IV.
Co jedl nejraději sám Karel IV.? Podle Studničky měl ve velké oblibě masité pokrmy.
Mezi jeho nejoblíbenější jídla tak patřily: hustá masová polévka, ragú z dušeného masa, masové krokety, srnci, zajíci, kanci, divoké kachny, koroptve, veverky, prasečí ouška či ryby, obzvláště štika s mandlovou nádivkou.5. Recepty z doby Karla IV. ukázka – polévky
Zelná polévka: Dej vařit do hrnce libovolné množství hlávkového zelí a vař jej jenom potud, aby zůstalo křehké a křupavé. Pak rozkloktej tři hrnky kyselé nebo sladké smetany a přidej kmín.
Pivní polévka: Pivo nalij na smaženou cibuli a povař.
Semenečná polévka: Čerstvý semenec (= konopné semínko) dobře rozetři, potom rozpusť ovocným vínem a okořeň.
O recepty se s Blesk.cz podělila Vysoká škola hotelová.
6.Recepty z doby Karla IV. ukázka – masité pokrmy
Šišky z vemene: Uvař půl vemene, posekej, přidej dvě strouhané žemle, jedno vejce, zázvor, květ, rozinky a skořici a vše smíchej. Udělej šišky a ty smaž jako koblihy. Podávej s omáčkou z rozinek, sušeného chleba rozetřeného s vínem nebo octem, vody, šafránu, skořice a zázvoru.
Slepice se švestkovou omáčkou: Upeč slepici nebo kuře. Vezmi švestky a dej je vařit do vína. Potom je proceď, do té omáčky dej slepici, okořeň hřebíčkem, zázvorem, trochou šafránu a omasti sádlem.
Beránek v černé omáčce: Upeč beránka na rožni a udělej na něj následující omáčku: Opeč krajíčky chleba, namoč je do vína, přidej švestky a povař. Proceď to a propasíruj, dej omáčku do kotlíku, vlož do ní beránka. Okořeň pepřem a hřebíčkem, přislaď a posyp nakrájenými jablky. Jestliže by velcí hosté byli, dej ještě mandle a rozinky.
O recepty se s Blesk.cz podělila Vysoká škola hotelová.
7.Recepty z doby Karla IV. ukázka – kaše
Kaše ze sušeného bezu: Ve vhodném čase natrhej bez a usuš ho na slunci. Když uschne, utři ho a schovej přes celé léto. Když budeš potřebovat, vezmi teplé mléko, nalij na květ, potom přeceď přes síto. Namoč bílý chléb do studené vody, dej do toho mléka s vůní a chutí bezu a nech povařit.
Syrná kaše: Nastrouhej tvaroh nebo sýr, prosej a přistav vodu na oheň. Do vody dej máslo, tvaroh nebo sýr smíchaný s krupicí a pomalu vař. Dej na mísu, ale pamatuj, že nesmíš solit.
O recepty se s Blesk.cz podělila Vysoká škola hotelová.
8.Recepty z doby Karla IV. ukázka – sladká jídla
Varmuže: Oloupej hrušky a vař je v čistém hrnku s vínem a přepuštěným máslem. Potom proceď, přidej žloutky, posyp to dobrým kořením (= skořicí) a podávej.
Mandlová baba: Oloupej mandle, utluč je a rozetři. Potom je rozpusť vlažnou vodou na kaši. Přidej med a anýzový prach. Krajíčky chleba usuš, namáčej je v kaši a opeč.
O recepty se s Blesk.cz podělila Vysoká škola hotelová.
Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.