Se závodním jachtingem Daniel Bína začal v roce 1982, závodil tehdy na juniorské lodní třídě Cadet a vzorem pro něj byl jachtař František Starý. Následně přešel na lodní třídu Evropa, ve které nadále soutěžil.

O sedm let později, když mu bylo 19 let, přišel v životě Daniela Bíny velký zlom. Jeho motorku natlačil autobus, který mu nedal přednost, na druhý autobus. Autonehoda upoutala sportovce na invalidní vozík. A tím jeho jachtařský sen na několik let skončil.

Po autonehodě Danovi jen na malou chvíli probleskla hlavou otázka „být, či nebýt“. K přemýšlení a uvažování o životě příliš času neměl. Podpora rodiny a přátel mu to totiž nedovolila. „Přátelé, rodina i kamarádi mne stále někam tahali a tlačili, prakticky mne nenechali na pokoji,“ říká s úsměvem sympatický sportovec. 

Daniel Bína svůj sen ani přes svůj hendikep nevzdal, letos ho čeká olympiáda v Riu
Autor: Archív: Daniel Bína

Návrat zpátky k jachtingu na Dana čekal až do roku 2003. Tehdy se sportem díky obrovskému úsilí a cílevědomosti opět začal. „Moc práce, moc práce a zase moc práce,“ tak popisuje jachtař svůj život po nehodě. I přes dřinu ale šel a jde za svým životním snem.

Sen o olympiádě se Danovi splnil a letos ho čeká Rio 

Na každý závod se Dan musí pečlivě připravovat. Aktuálně se sportovec intenzivně připravuje na olympiádu v Riu, na kterou se velmi těší. „Nejprve si musím zjistit, kam se jede, jak to tam asi vypadá, a potom přichází na řadu najít finančně dostupnou vodu, která se nejvíce přibližuje podmínkám závodu, a samozřejmě strávit na vodě co nejvíce času,“ říká Bína. 

Daniel Bína svůj sen ani přes svůj hendikep nevzdal, letos ho čeká olympiáda v Riu
Autor: Archív: Daniel Bína

„Den v Čechách“ je pro Dana jiný než ten tréninkový

Dan žije v podstatě ve dvou módech. Jeden mód představuje obyčejný den v Čechách a druhý tréninkový den. Typicky „český“ den začíná pro sportovce už v půl sedmé ráno. To vypraví dítě do školy, nasnídá se a směřuje do práce.

Tréninkový den je ale úplně jiný. „Začíná o něco později, záleží hodně na předpovědi počasí, na kterém je tento sport závislý, a podle předpovědi počasí se určí tréninkový plán,“ popisuje Bína.

Poté sportovce čeká intenzivní trénink, který je v závislosti na počasí rozdělen na dopolední a odpolední. „Na závěr se člověk převlékne do suchého a dělá se rozbor toho, co se na vodě dělo. To znamená rozbor fotek nebo co kdo dělá dobře či špatně,“ dodává jachtař.

Medailí má spoustu, tu největší má ale letos před sebou 

Medailí má tento talentovaný jachtař spoustu. Je těžké jednoznačně říct, která je ta „nej“. „Nejvíce si vážím toho, že se mi dařilo po tři roky držet se v první desítce světového poháru, to je pro mne asi to nejzásadnější,“ říká sportovec. Jako povzbuzení a výzvu pro ty, kteří prodělali podobný úraz a nemají chuť jít dál, Dan na závěr našeho rozhovoru vzkazuje: „Nepřemýšlejte o tom a zkuste to.“

Sezoná jachtaře je drahá, pokud ho chcete podpořit, můžete. Za 150 Kč vám osobně pošle Dan Bína děkovný e-mail, za 300 Kč, které půjdou na pokrytí jeho tréninků a celé sezony, si vylepí vaše jméno na tréninkovou loď. Podpořit ho můžete samozřejmě i větší sumou peněz. 

„Lodě na vodě“ zajistí program na víkend všem milovníkům vodních radovánek: Paddleboardy, kánoe nebo dračí loď, to vše Pražané mohou vyzkoušet

Aktuálně probíhá v Praze na březích Vltavy výstava Lodě na vodě, jejíž tváří je právě jachtař Daniel Bína. Na výstavě, která na Hořejším a Rašínově nábřeží potrvá až do 24. dubna, mohou Pražané vidět nejen prezentaci lodí a lodního příslušenství, ale ti odvážnější si je mohou i na vlastní kůži vyzkoušet. Během výstavy se zde představí i veslaři či rychlostní kánoisté.