Tento typ plavidla používají policejní sbory v rámci celé Evropské unie a také mimo ni. Robustní konstrukce vydrží i méně šetrné zacházení. Loď je vybavena dvojicí motorů Volvo Penta 220 HP, které dokážou zajistit dostatečný výkon i v případě krizové situace. Nové služební plavidlo bylo pořízeno za částku 5 milionů korun.

Ředitel Městské policie Praha a pražský radní loď slavnostně pokřtili.
Autor: MP hl. m. Prahy

„Věřím, že tato nová loď zajistí kvalitnější výkon služby a dohled nad veřejným pořádkem na Vltavě a v přilehlých lokalitách. Strážníci budou tuto novou loď využívat i při součinnostních kontrolách se Státní plavební správou nad nově zavedeným režimem výtlačné plavby,“ řekl ředitel Městské policie Praha Eduard Šuster.

Lepší počasí vyzývá k výletu na šlapadlech nebo loďkách. V minulých letech přibylo i nových sportovních aktivit, které se na Vltavě dají provozovat. Od 1. dubna proto bude v úsecích s nejintenzivnějším výskytem různých sportovních činností a nejsilnějším plavebním provozem na Vltavě upraven režim plavby, který si tak žádá větší dozor policistů.

Po vzájemné domluvě se budou na dozoru nad plavebním provozem výrazně podílet strážníci městské policie s využitím nového plavidla a rovněž budou organizovány společné hlídky se Státní plavební správou.

Policisté zachránili už 17 lidí

Policie na Vltavě působí už od roku 2003. V současné tu době pracuje 22 strážníků, kteří se starají o nepřetržitý dohled nad téměř třiceti říčními kilometry Vltavy a také nad jejími břehy. „Za dobu existence zachránili strážníci již 17 lidí, kteří byli bezprostředně ohroženi na životě, a podíleli se na stovkách případů pomoci lidem v nouzi,“ uvedl pražský radní pro bezpečnost Libor Hadrava.