Druhou veřejnou ledničku v Holešovicích provozuje studentská a kolejní rada a lednici darovala kavárna Mlsná kavka. „Je důležité, aby lidé vnímali lednice jako lokální. Každou lednici tak mají na starosti místní lidé, kteří si ji instalují a starají se o její obsah a rozvoj. Systém lednic by tak mohl do budoucna pomoci k rozvoji dobré sousedské atmosféry a spolupráci,” řekl Werner Roth, který společně s Pavlem Vodičkou stál u zrodu projektu Veřejné lednice. Lednici si studenti velmi oblíbili a na koleji tento nápad vřele uvítali. Začal zde dokonce fungovat systém lístečků, na které studenti píšou, co nového do lednice dali, a případnou platnost potraviny. Lístek potom jednoduše nalepí na dvířka ledničky.

V Praze je již druhá veřejná lednice. Je umístěna na kolejích VŠE na Holešovicích. Pokud budete vědět o nějakém místě kam další lednice umístit, napište nám ;)

Zveřejnil(a) Veřejná lednice Praha dne 22. březen 2016

Z další lednice se už brzy bude radovat i Praha 1

„Výhledově plánujeme, že další veřejná lednice bude umístěna na Prahu 1,“ dodal Vodička. Nebrání se ale ani dalším místům. Jak sám říká, lidé si ji mohou umístit kdekoli, kde se o ledničku chce a může někdo dlouhodobě starat. Do budoucna by dobrovolníci byli rádi, kdyby vznikla aplikace pro mobilní telefony, která by lidem na mapě pomohla zorientovat se, kde po Praze lednice jsou.

Lednice není těžké sehnat, pro restaurace je i výhodné vyřazený spotřebič darovat, říká Vodička

„Stává se, že většina restaurací poměrně často lednice vyhazuje, a zaměstnanci restaurace jsou potom rádi, když ji mohou někomu za odvoz dát. Tímto způsobem dostáváme ledničky pro náš projekt a lidé se podle nás mohou i inspirovat. Pokud občané budou chtít lednici umístit do své městské části, stačí se o ni přihlásit ve facebookové skupině. Existují i různé internetové portály, kde lednici zdarma seženou. Restaurace a podnikatelé za vyřazenou ledničku musí platit ekologickou likvidaci vyřazeného spotřebiče. Darováním lednice ale vlastně ušetří,“ dodal Vodička.

Další veřejná lednice se nachází ve Strojnické ulici, v areálu koleje Vysoké školy ekonomické.
Autor: Zuzana Kábelová

Foodsharing je ve světě běžný, v České republice je na vzestupu

Foodsharing neboli sdílení jídla je ve světě už běžnou záležitostí. Systém veřejných chladniček například funguje perfektně v Berlíně, kde je jich v tuto chvíli na tři sta. Veřejné ledničky po vzoru jiných států začínají vzkvétat i v České republice. V současné době jich funguje několik. Po Českých Budějovicích a Plzni se tak Praha pyšní už dvěma lednicemi.

Fotogalerie
4 fotografie