Stěhování úředníků začalo koncem srpna. „Reálně se nám podařilo vyřešit palčivý problém s nevyhovujícím stavebně-technickým stavem staré radnice ve Vršovicích, který se tu dědil z jednoho volebního období do druhého a nikdo neměl odvahu tu věc skutečně řešit. Proto děkuji každému, kdo se na stěhování podílel,“ uvedl starosta Prahy 10 Martin Valovič (ODS).

Nájem na 7 let

Dodal, že nové prostory znamenají zvýšení komfortu i kvality poskytovaných služeb. Praha 10 si bude podle dřívějších informací prostory v budově nedaleko strašnické vozovny pronajímat od firmy Carpet Invest za 2,9 milionu korun bez DPH měsíčně, další zhruba milion bude platit za měsíční zálohy. Maximální doba nájmu činí sedm let.

K dalšímu postupu ohledně vršovické radnice, přezdívané Vlasta, nechává městská část zpracovat ekonomickou analýzu. Vyhodnotí, zda má úřad starou radnici zrekonstruovat a vrátit se do původních prostor, novou budovu, kterou má nyní Praha 10 pronajatou, odkoupit, nebo se vydat nějakou třetí cestou.

Původní plán rekonstrukce, která měla i před zdražením vyjít na zhruba miliardu korun, je podle Valoviče i při zohlednění původně dojednané půlmiliardové půjčky od magistrátu mimo možnosti městské části. „I kdyby se podařilo onen půlmiliardový úvěr znovu vyjednat, celkové náklady na rekonstrukci by paralyzovaly rozpočet Prahy 10. Nebylo by možné investovat do rozvoje škol, školek, obnovy památek nebo pokládky nových chodníků,“ uvedl.

Zvažované varianty

Minulé vedení Prahy 10 zvažovalo různé varianty, jak situaci s nevyhovujícím úřadem městské části řešit. Nejprve vznikl plán postavit novou radnici za odhadovanou cenu 775 milionů korun, po kritice z něj však sešlo. Poté se zvažoval přesun úřadu do nevyužívané strašnické školy, nakonec předminulé vedení rozhodlo o rekonstrukci stávající radnice, která však nikdy nezačala.

Video
Video se připravuje ...

Vizualizace plánované rekonstrukce Prahy 10 MČ Praha 10

Fotogalerie
32 fotografií