Náhradní tramvajová linka XC pojede z hlavního nádraží od zastávky v Opletalově ulici okolo Masaryková nádraží a přes Těšnov na Vltavskou. Konečnou bude mít na Výstavišti. Linka číslo 36 pojede ze Zvonařky na Karlovo a Václavské náměstí a přes Těšnov na Vltavskou a dále přes Výstaviště na Nádraží Holešovice. Odtud pak zamíří buď jako linka číslo 12 směrem na Sídliště Barrandov, nebo přes Kobylisy a Ládví na Sídliště Ďáblice. V provozu bude oba dny od 08:00 do 21:30.

Změny potom čekají na linku číslo 23, která ve směru od Královky pojede z Bruselské přes zastávku Nuselské schody do obratiště Náměstí Bratří Synků. Výstupní zastávka bude v ulici Na Zámecké a nástupní v obratišti.

Při rekonstrukci stropní desky na Florenci má mít DPP v letošním roce podle svých internetových stránek 26 víkendových výluk na lince C. Tento víkend spustil dopravní podnik desátou výluku, kdy se mění nosníky stropní desky. Ty mají na šířku až 23 metrů a jeden váží zhruba 28 tun. "Proto jsou nutné výluky metra. Kdyby se něco stalo, třeba se nosník utrhl z jeřábu, tak by to mohlo ohrozit lidi ve stanici," uvedl mluvčí Dopravního podniku Praha Daniel Šabík.

První výluka se uskutečnila před rokem v květnu, kdy stavaři vyměnili první nosníky stropní desky. Dohromady jich musí nahradit 131, rekonstrukce má být hotová do konce roku 2026. Výluky jsou pouze na samotnou výměnu nosníků, jiné práce, například odhalování zkorodovaných nosníků, se obejdou bez zásahu do jízdních řádů.

Výluky metra linky C jsou sice dopředu naplánované, definitivně se však podle Šabíka potvrzují teprve tři dny předem. K výměně nosníků je totiž nutné vhodné počasí bez deště. "Komunikujeme s Českých hydrometeorologickým ústavem, který nám poskytne informace, zda bude o víkendu dobré vhodné počasí. Pokud ne, musíme přesunout výluku na náhradní termín," řekl Šabík. Dodal, že nová stropní deska by měla vydržet bez dalších oprav až 100 let. Dosavadní stropní desku poškodily povodně v roce 2002.

Rekonstrukci realizují stavební společnosti Metrostav a Geosan, dohromady vyjde na 1,79 miliardy Kč. Součástí projektu je i rekonstrukce vestibulu, vzniknou nové eskalátory na autobusové nádraží Florenc. Restaurátoři opraví také mozaiku Bitva o Sokolovo, která je umístěna ve vestibulu.

Video
Video se připravuje ...

Jak vypadá výstavba metra D? Dominik Kučera

Fotogalerie
7 fotografií