„Jde o zásadní změnu směrem k profesionální ochraně muzejních sbírek, které se nachází v současnosti za velkého nasazení ve standardizovaných, ale dlouhodobě neudržitelných podmínkách. Současné uložení sbírek je zároveň za hranou své kapacity,“ píše se v dokumentu.

Rekonstrukcí se podle dokumentu posílí odborná infrastruktura a zlepší přístup ke sbírkám. Vzniknou nové služby pro návštěvníky a sníží se konečná spotřeba energie. Dělníci opraví budovy a plochy v areálu a přibude mobiliář. Vzniknou také vzdělávací prostory, konzervátorsko-restaurátorské dílny nebo zázemí pro restaurátory, konzervátory a odbornou veřejnost. Galerie zde bude mít zařízení pro digitalizaci muzejních sbírek.

Kulturní vitrína Prahy

GHMP je městskou příspěvkovou organizací zabývající se mimo jiné výstavami a sbírkovou činností. Zaměřuje se zejména na moderní a současné umění. Stará se rovněž o sbírky patřící hlavnímu městu včetně soch na veřejném prostranství. Galerie vystavuje v sedmi objektech, a to v Domě U Kamenného zvonu, Městské knihovně, Colloredo-Mansfeldském paláci, Domě fotografie, v Bílkově vile, trojském zámku a v Domě Františka Bílka v Chýnově.

Video
Video se připravuje ...

V Městské knihovně byly k vidění nové akvizice GHMP. (2021) Veronika Foltová

Fotogalerie
9 fotografií