Malá a malebná obec Kytlice u České Kamenice, schovaná v lůnu Lužických hor, je od konce listopadu chudší o dva „slavné“ stromy. Mohutně vzrostlé smrky ztepilé byly vybrány za vánoční stromy pro vánoční trhy v Praze. Ten větší, jenž dosáhl výšky 25 metrů, dokonce pro ty nejznámější a nejkrásnější v Česku – na Staroměstské náměstí.

Jehličnatá „dvojčata“ urazila dlouhou cestu. Z Kytlice do Prahy je to s otočkou přes Kralupy nad Vltavou více než 100 kilometrů. A proč vlastně nejela rovnou cestou přímo?

Video
Video se připravuje ...

Stavění vánočního stromu na Staroměstském náměstí v brzkých ranních hodinách. (22. listopad 2022) David Malík

Nocleh před hlavním číslem

Cestou si totiž strom, který bude zakrátko v centru vánočního dění, potřeboval odpočinout. Spolu s ním i jeho o něco menší „kamarád“, jenž vyrůstal v Kytlici o pár metrů dále, a také posádka, která oba stromy převážela.

Poslední kilometry

Strom nocoval u Kralup nad Vltavou. Posléze jsme jeli po dálnici D8, ale vzhledem k vynikající spolupráci s Policií ČR, jsme měli s sebou policejní doprovod, takže kolona bez problémů dorazila přes ulici V Holešovičkách a Argentinskou,“ přiblížil pro Blesk předseda představenstva Technologie hl. m. Prahy (THMP) Tomáš Jílek.

12 vozidel muselo stranou

Cestování po republice bylo v zásadě bez problémů. Oproti tomu poslední metry do Staroměstského představovaly pro pracovníky THMP, jež kácení stromu a následný převoz mělo na starosti, představovaly určitou komplikaci v podobě parkujících aut v Pařížské ulici. I na to ale byli odborníci připraveni. „Prostřednictvím odtahové služby jsme museli vyparkovat asi 12 vozidel, které pak vracíme do původního umístění,“ sdělil Jílek.

Vánoční oblečení

Strom už na Staroměstském náměstí stojí. Zbývá to poslední. „Musíme stromeček nazdobit několika sty ozdobami a něco přes 6 kilometrů světelného řetězu tak, aby byl přichystaný na první adventní víkend,“ uvádí Jílek. „Výzdoba je takřka klasická jako české Vánoce. Budou tam různé velikosti barevných koulí v barvách magistrátu hl. m. Prahy, což je žlutá a červená.“

Pracovat na výzdobě bude zhruba 15 lidí a 3 vysokozdvižné plošiny, které se dostanou až ke špičce stromu. Ta se po seřezání stromu bude nacházet ve výšce 22 metrů nad zemí. „Zdobíme stromeček takřka ve dvousměnném provozu tak, aby vše bylo na zahájení vánočních trhů připraveno.“

Video
Video se připravuje ...

Kácení stromu pro Prahu. (20. listopadu 2022) Blesk.cz - David Malík

Fotogalerie
92 fotografií