Oblečení připravte a vyberte správné místo

Než začnete oblečení ukládat, využijte situace a vytřiďte ho. Zbavte se věcí, které už fakt dlouho nenosíte – třeba doufáte, že do něj ještě někdy zhubnete… Raději ho prodejte v bazaru nebo věnujte kamarádkám či na charitu. Zbylé oblečení pak před uskladněním nejdřív dobře vyperte a vyčistěte. Ano, přestože oblečení vypadá na první pohled čisté, je třeba ho vyprat.

Parfémy a deodoranty totiž obsahují oleje, které mohou v průběhu času látku obarvit, a vytvořit tak nepěkné skvrny, kterých se už nikdy nezbavíte, a s oblíbeným kouskem se budete muset rozloučit. Flíčky a fleky od jídla zase mohou přitáhnout moly. Prací prášky navíc obsahují přísady, které chrání vlákna, takže jsou pak lépe připravena na dlouhý odpočinek a nedojde k zatuchnutí. Ideální teplota pro uložení oblečení by se měla pohybovat okolo dvaceti stupňů a méně. Prostory, které k uskladnění využíváte, by měly mít nízkou vzdušnou vlhkost a neměly by být příliš světlé. Jen tak si můžete být jisti, že nedojde k poškození vláken nebo třeba vzniku vyšisovaných skvrn.

Autor: istock.cz

Kam s nimi? 

Máte oblečení roztříděné, vyprané a připravené k zimnímu spánku? Pak je dobré si pořídit krabice, látkové boxy, obaly na šaty a vaky, do kterých budete věci ukládat. A při skladování dodržet několik zásad… 

  • Pokud oblečení budete ukládat do sklepa či na půdu, je ideální pořídit si uzavíratelné boxy. Jedině tak zabráníte tomu, aby nebylo chráněno před prachem a aby si na vašem oblíbeném kabátě pochutnali hlodavci. Do všech úložných krabic je dobré vložit sáček pro pohlcování vlhkosti. Vhodný je také vonný sáček, díky kterému oblečení zůstane po celou dobu svěží.
  • Látkové boxy účinně chrání před prachem a nečistotami a hodí se pro domácí uskladnění, třeba pod postelí.
  • Jestli potřebujete ušetřit místo, je vhodné použít vakuové pytle. Po odsátí vaše oblečení sníží objem až o třetinu. Navíc to má výhodu, že bude chráněno proti roztočům, molům a vlhkosti. Hodí se sem hlavně materiály, které se tolik nemačkají.
  • Ty nejcitlivější kousky, krajkové  nebo plesové šaty skladujte odděleně, ideálně v bavlněných vacích na šaty.
  • Určitě nezapomeňte přidat do skříně také nějaký přípravek na ochranu proti šatním molům. Koupit můžete feromonové lapače nebo lze dát do skříně pytlíček s levandulí, skořicí, hřebíčkem nebo rozmarýnem. Odpuzuje moly, a navíc vaši skříň i oblečení provoní.

Autor: istock.cz

Co s botami?

Boty ukládejte mimo kontakt s jakýmkoli oděvem. Před tím je ale třeba boty co nejlépe vyčistit a ošetřit doporučovaným způsobem. Kůži nakrémujte a uskladněte je až po dostatečném zaschnutí. Suché je pak podle typu a materiálu uložte do speciálního boxu, krabice či pytle. Pokud je třeba, použijte speciální sprej do bot proti zápachu a bakteriím. Na delší skladování uzavřených bot doporučujeme napínáky. Dopřejete jim tak nejlepší péči. Boty neztratí svůj tvar a nijak se na povrchu zbytečně nepokrčí.

Doplňky do domácnosti vybírejte za skvělé ceny na našem Bazaru Blesk.