Od 9. – 15. září se na několika místech v Praze bude odehrávat program festivalu umění PRAGUE ART WEEK 22, propojí několik galerií, muzeí a jiných uměleckých institucí, kam návštěvníky láká na vstupné zdarma, nebo zvýhodněnou symbolickou cenu. Festival odstartoval v pátek na piazzettě Nové scény Národního divadla, kde se po celou dobu festivalu bude odehrávat doprovodný program. Organizátoři uvedli domácí i zahraniční hosty, mezi kterými je například věhlasná česká fotografka Marie Tomanová, historik umění Tomas Beachdel z New Yorku nebo galeristka Maryna Shcherbenko z Kyjeva.

„Program je opravdu široký, máme v něm spoustu zajímavých věcí z výtvarného umění, jako malířské a sochařské výstavy, ale máme zde i videoart, digitální umění, performativní vystoupení nebo také procházky po architektuře“ láká návštěvníky ředitelka festivalu Lenka Bakešová.

Dražba na dobročinné účely

V rámci zahájení byla také vyhlášena soutěž o nejlepší umělecké digitální dílo NFT, výherci v kategorii cena diváků a cena poroty si odnesli finanční odměnu ve výši několika desítek tisíc korun. Jejich díla půjdou do dražby, která bude probíhat po celou dobu festivalu a její výtěžek půjde na dobročinné účely. „Žádné konkrétní zadání pro tvorbu digitálního díla nebylo, šlo pouze o to, aby autoři co nejlépe využili potenciál tohoto média. Dražba potrvá do konce Art Weeku a výtěžek z ní půjde do nadace Kapka naděje“, doplňuje Lenka Bakešová

Z takzvaného Superstudia na Nové scéně ND se návštěvníci mají vydat do míst, kde se odehrává zbytek programu, ta jsou rozeseta do více než padesáti míst po celé Praze, jen na Praze 1 je takových míst 22. Muzeum města Prahy nabízí zdarma program na Norbertově a zve návštěvníky na procházku za pražskou architekturou. V sobotu 10. září zase Galerie hlavního města Prahy nabízí vstup do všech svých objektů za symbolickou jednu korunu. V neděli lze s 50% slevou koupit vstupné do všech objektů Národní galerie Praha. Mimo jiné je také zajímavým bodem programu workshop s fotografem Davidem Gaberlem, který po své přednášce vezme účastníky do ulic Prahy, a načerpané znalosti budou moci uplatnit v terénu.

Praha jako centrum výtvarného umění

Hlavním cílem a smyslem festivalu je nejen přiblížit kulturu a umění lidem, ale také jednotlivé umělecké instituce vzájemně propojit, stejně jako mladé umělce, kteří si do tohoto světa snaží najít svou cestu. „My tady v Praze letos pořádáme první ročník, naší aspirací je, vyrovnat se světovým akcím. Například Art Week Wienna se koná od roku 2004 a jejich záměrem bylo prosadit Vídeň jako kulturní metropoli na poli výtvarného umění, které bylo tak trochu v pozadí toho, co si s Vídní každý spojí, jako například vážná hudba nebo stará architektura. Naším záměrem je to samé dokázat v Praze, dostat jí na mezinárodní scénu na poli výtvarného umění“, řekla Blesku Lenka Bakešová.

Fotogalerie
8 fotografií