Do posledního kola vstupovali s nejlepší výchozí pozicí Liem Quang Le z Vietnamu a Pentala Harikrishna. Na oba čekal v posledním kole španělský soupeř. Jenže zatímco Le černými jen remizoval s Vallejo Ponsem, Harikrishna zúročil bílé figury v partii s Antonem Guijarrem a stal se vítězem Masters.

Krásnou broušenou cenu Harikrishna převzal z rukou hlavního sponzora AVE CZ a šéfa 1. Novoborského šachového kubu Romana Mužíka a ředitele festivalu Petra Boleslava. Ind ji nemusí vozit daleko, neboť se svou ženou a potomkem žijí v Praze. Další ocenění předal  Petr Knap z firmy Ernst & Young.

Letos se konečně dařilo i českým velmistrům. Thai Dai Van Nguyen (20) nepoznal hořkost porážky a k osmi remízám přidal i jednu výhru a to mu stačilo na konečné třetí místo. Tuzemská jednička David Navara (37) kvůli pomocnému hodnocení skončil na páté příčce.

V turnaji Challenger došlo ke kuriózní a šokující situaci, neboť Němec Vincent Kaymer (17) a Američan Hans Moke Nieman (18) museli hrát dvě dodatečné partie. Šťastnější byl prvně jmenovaný. „Stává se to tak jednou za sto let, ale oba měli nejenom shodný počet bodů a také všechny čtyři další dodatečná kritéria,“ vysvětlil nám s úsměvem hlavní rozhodčí festivalu Pavel Votruba.

Adamczykova exhibice

Populární herec Marek Adamczyk (34) se během pandemie covidu nudil a začal tak hrát šachy. Mohl se tak zúčastnit závěrečné exhibice ve VIP prostorech hotelu v posledním patře. Deset velmistrů včetně vítěze Harikrishny a pozvaní hosté si zde v rámci slavnostního zakončení turnaje zahráli formátem „hand and brain“, kdy se velmistři a amatéři střídají v řízení partie.

„Začal jsem hrát až nedávno v době pandemie covidu. Šachy mě úplně chytly a hraji se soupeři přes počítač. Už mám i oficiální rating,“ pochlubil se Adamczyk. Na exhibici nedorazila jeho partnerka, olympijská vítězka na snowboardu Eva Samková (29). „Šachy nehraje, nějak jí neoslovily,“ vysvětlil Marek.

A budoucnost akce? „Můžu prozradit, že příští rok program osvěží soutěž Miss festival, ale nebude kladen důraz jen na krásu, ale i na výsledky v turnajích,“ řekl ředitel festivalu Petr Boleslav.

Zajímavé statistiky z turnaje:

Nejstarším hráčem byl Michal Ostrowski (95).

Nejmladší hráčem byl Yevhen Yavorskyi (8).

Nejvyšší ELO měl Gujrathi Vidit (2723).

Nejnižší ELO mělo několik hráčů (0).

Nejdále to do dějiště měli Brazilci a Malajsinci.

Nejblíže to měli Pražáci Navara, Van Nguyen a Harikrishna.

Celkem na festivalu hrálo 366 hráčů všech kategorií.

Celkem se festivalu představilo 41 velmistrů.

Do hotelu Don Giovanni si našlo cestu 1500 diváků.