Prvním krokem ke zlepšení situace dostupného bydlení v Praze 10 bude revize tzv. Zásad pronajímání bytů svěřených do správy městské části Praha 10. Zároveň se vedení městské části usneslo vytvořit vlastní systém poskytování bytů potřebným, který má vzniknout ve spolupráci s experty projektu Posílení znalostní základny samospráv pro snižování a ukončování bezdomovectví.

Dostupnost adekvátního bydlení je jedním ze základních předpokladů pro stabilitu fungování rodiny i jednotlivce,“ domnívá se starostka Prahy 10 Renata Chmelová (VLASTA). „Praha 10 má jeden z největších bytových fondů v hlavním městě a my s ním chceme efektivně nakládat. Pomohou nám s tím právě experti, kteří mají bohaté zkušenosti z jiných měst v republice.“ „V následujících týdnech budeme ve spolupráci s pracovníky úřadu mapovat předpoklady pro vytvoření efektivního systému dostupného a sociálního bydlení včetně kapacit bytového fondu nebo možností poskytovatelů sociálních služeb,“ uvedl zástupce z Platformy pro sociální bydlení Matěj Hon. Spolu s platformou se problematikou dále bude zabývat spolek R-Mosty a Sociologický ústav AV ČR.

Co lze od projektu čekat?

Vedení radnice usiluje o to, že dojde k řešení bytové nouze, která často vyplývá z nedostatku znalostí a dostupných praktických nástrojů pro místní samosprávy. Tím by mělo dojít k postupnému redukování bezdomovectví, kdy by některé byty ve správě městské části mohly být pronajímány i těm sociálně nejslabším obyvatelům. Obdobný projekt funguje například také v Liberci, Brně či v Praze 7.