Milwuakee, Atlanta, Řím nebo Praha – co tato města spojuje? Že se stala dějištěm pompézních oslav značky Harley-Davidson. Pokaždé se přitom nesly ve velkolepém duchu coby oslavy svobody, nezávislosti a originality, kterou se na trhu už přes 115 let prezentuje právě Harley-Davidson.

„Do České republiky dorazily desítky tisíc motocyklových nadšenců ze 77 zemí celého světa,“ těší za hlavního organizátora oslav Jaroslava Vavřinu celá událost. Podle odhadů mělo do České republiky, respektive do Prahy, dorazit dokonce přes sto tisíc návštěvníků, řada z nich přitom přijela na dvoukolové mašině.

Kdo a odkud?

Nejvíce zahraničních návštěvníků, zhruba 32 %, dorazilo do Prahy z Německa. Dále pak následovali návštěvníci z Velké Británie (11 %), Slovenska (9 %), Itálie (8 %), Francie (3 %) a Švýcarska (3 %). „Na 77% celkových přínosů plynulo právě ze spotřeby zahraničních účastníků. Je tedy na místě považovat tyto přínosy za nenahraditelné, bez existence samotné akce by k této zvýšené spotřebě nedošlo,“ vysvětluje Ondřej Špaček, zpracovatel analýzy přínosnosti konání akce.

Injekce do rozpočtu, zvýšená zaměstnanost

Byli to logicky návštěvníci, kteří si zaplatili nejen hladký průběh akce, ale kteří se postarali i o finanční návratnost. Jelikož se na akci velkou měrou podílelo i hlavní město, do jeho rozpočtu z celé akce poputuje nemalá částka.

Organizátoři během oslav vybrali 2,06 miliardy korun, přičemž 432 milionů byly celkové, respektive nenahraditelné příjmy. „Na základě rozpočtového určení daní a místních poplatků připadne do pražského rozpočtu přibližně 22 mil. Kč,“ uvádí závěry nezávislé analýzy Vavřina. Škodný přitom nezůstane ani Středočeský kraj, kam z Prahy vyjížděly tzv. Spanilé jízdy harlejářů. Obdržet by měl 11 milionů korun.

Ze statistik, které mají organizátoři k dispozici, rovněž vyplývá, že se v závislosti na konání akce na čas zvedla míra zaměstnanosti v hlavním městě. Celkem bylo totiž navázáno přes 16 tisíc měsíčních pracovních úvazků, mezi které lze zahrnout nejrůznější obsluhu stánků, dohled nad akcí, nejrůznější občanské služby apod. Zároveň lze zmínit, že na akci hodovaly i restaurace či hotely, kam se účastníci chodili stravovat či nocovat.

Hladký průběh

Už před začátkem konání akce byly očekávání i obavy veliké. Jednalo se totiž o jednu z vůbec největších akcí v historii nejen hlavního města, ale republiky vůbec. Zatímco očekávání se naplnila takřka do puntíku, obavy se naštěstí ukázaly jako liché. Zástupci zúčastněných složek Integrovaného záchranného systému totiž uvedli, že incidentů, které by negativně ovlivnily nejen chod oslav, ale i situaci v hlavním městě, bylo po čas konání akce minimum. Proto s ohledem na nadcházející Prague Harley Days, které se mají konat 5. a 6. července v Praze, panují než obavy spíše nadšení a značný zájem.

Fotogalerie
17 fotografií