Anketa, kterou vyhlásila Městská část Prahy 9, oslovila v listopadu občany, aby sami vybírali budoucnost oblíbeného parku Přátelství. Rozhodovali přitom buď o úplném odkoupení soukromých pozemků, které jsou v současnosti nezastavěné a obklopují stanici metra Střížkov, nebo o částečném.

Výsledkem necelých 82 % byla zvolena varianta úplného odkupu. Pozemky, o které se jedná, má nyní ve vlastnictví společnost OC9. Ta je po letech dohadů a jednání povolná pozemky prodat za částku 175 milionů Kč. Radnice Prahy 9 je proto připravena požádat o finanční pomoc hlavní město Prahu. „Věřím, že se s hlavním městem Prahou na spolufinancování dohodneme,“ předpokládá starosta MČ Praha 9 Jan Jarolím.

Nadčasový park z éry normalizace

Park Přátelství vznikal podle návrhu architekta Otakara Kuči v letech 1976 až 1983. Je bezmála půl kilometru dlouhý. Oproti jiným rozsáhlým parkům je výjimečný originálním specifickým vodním dílem, které se skládá z různých rybníčků, kaskád nebo fontány. V roce 2008 byl park kompletně rekonstruován a dodnes žije bohatým kulturním a odpočinkovým životem.

 

O jeho rozšíření usilovala radnice delší dobu. „Chtěli bychom, aby Praha 9 byla do budoucna plná zeleně a parků. Máme v plánu prodloužit park Přátelství na Proseku a realizovat tak původní představu architekta Kuči, podle níž měl tento park pokračovat až k Lovosické ulici,“ uvedl pro Blesk.cz Jan Jarolím už v roce 2015.