V historických uličkách pražského centra získala svůj prostor nová komunitní zahrádka. V ulici Za Haštalem se součástí dětského hřiště staly dočasné záhony v přenosných pytlích na paletách. Jejich umístění je pouze sezonní, po sklizni vše opět zmizí. V případě zájmu se ale na jaře místo pro pěstování zeleniny, ovoce nebo bylinek objeví znovu.

„Projekt komunitní zahrady je originálním oživením městské krajiny. V Praze mají zahrady ve městě dlouholetou tradici v podobě zahrádkářských kolonií, v samotné Praze 1 ale něco podobného stále chybělo. Jsem rád, že se nám to podařilo změnit a první komunitní zahradu vybudovat,“ uvedl zástupce starosty Prahy 1 Daniel Hodek (ČSSD).

Místní obyvatelé o vznik podobné zahrádky usilovali několik měsíců, je tedy pravděpodobné, že napřesrok se sem vrátí. Podle radnice je naopak trend takový, že roku 2018 by se na území prvního pražského obvodu mohlo podobných míst nacházet několik.

Zájemci o využití stávající komunitní zahrádky se mohou stále radnici hlásit. O prostory bude pečovat také místní spolek Prevence dětem. V rámci jeho programu sem budou děti chodit zalévat záhony.

„Naše děti vyrůstají na jednom z nejkrásnějších míst Prahy, nicméně – jako koneckonců většina městských dětí – přicházejí o zkušenost s tím, že zelenina a ovoce nevyroste na farmářských trzích nebo v supermarketu či zelinářství. Komunitní zahrada pro ně bude skvělou příležitostí k tomu, aby si samy zasadily semínka mrkve, salátu či hrášku, postupně je chodily zalévat a posléze si domů odnesly pár mrkviček, hlávku salátu či zelených lusků,“ popsal předseda spolku Prevence dětem Martin Štolc.

VIDEO: Jak to vypadá, když vznikají miniaturní zahrádky přímo v ulicích Prahy?

Fotogalerie
24 fotografií