„Udílením této ceny chceme dát školám, a zejména jednotlivým pedagogům, najevo, že si jejich práce nesmírně vážíme. Věříme, že k prestiži ocenění a potažmo i práce učitelů přispěje i složení poroty, která bude ty nejlepší učitele vybírat,“ vysvětil radní pro školství Ondřej Počarovský (TOP 09).

Desítku nejlepších učitelů Prahy 10 vybere architekt Josef Pleskot, herec Michal Suchánek, režisér Ondřej Kepka, senátor a ředitel gymnázia Jana Keplera Jiří Růžička a další. Za město potom v porotě usednou kromě Ondřeje Počarovského také radní Martin Hejl (ODS) a Jiřina Vondráková (ČSSD).

Učitel by měl přinášet vlastní nápady

Městská část zřizuje celkem 13 základních a 29 mateřských škol. Ředitel nebo ředitelka každé z nich vybere z učitelského sboru takovou osobnost, která by si podle něj ocenění zasloužila. Hodnotit se nebude jen kvalita výuky, ale například i to, zda učitel komunikuje s rodiči, nebo se snaží výuku svého předmětu rozšířit o nové aktivity.

„Chceme ocenit kreativní a aktivní učitele, kteří se nebojí přinášet vlastní nápady nebo vycházet vstříc představám dětí nebo přáním rodičů. A přitom všem hlavně udržovat nebo zvyšovat kvalitu výuky,“ uvedl Ondřej Počarovský.

Devatero úspěšného učitele, tedy kritéria, na základě kterých se budou nominovaní učitelé vybírat, vznikala tak, aby hodnocení kantorů bylo co nejobjektivnější. Zároveň také nesmí upřednostňovat jednotlivé školy nebo předměty před jinými.

„Chceme dát najevo všem mimořádným učitelům, kteří ve školách v Praze 10 bezesporu jsou, že jejich každodenní úsilí nevidí jen děti ve třídách, ale že si ho cení také ředitel, my jako zřizovatel a obyvatelé Prahy 10,“ uzavřel radní.