Integrovaný záchranný systém hlavního města Prahy je mnohem rozvětvenější, než by se mohlo na první pohled zdát. Policisté, hasiči a zdravotníci patří mezi stěžejní prvky, které zajišťují bezpečí a pečují o životy obyvatel.

Během některých specifických zásahů ale může docházet k nasazení dalších netradičních složek tohoto systému. U požárů, během kterých došlo k evakuaci většího počtu osob z hořícího objektu, mohou pomáhat také autobusy DPP.

Pokyn dává krizový štáb

„Tuto službu poskytujeme na požadavek pražského krizového štábu již mnoho let,“ potvrdila redakci Blesk.cz tisková mluvčí DPP Aneta Řehková. Pokud tento štáb rozhodne, že je při požáru potřeba poskytnout postiženým lidem zázemí, vyráží autobus do akce, ať je léto nebo zima.

Autobus nemá žádné speciální zázemí nebo vybavení, jde o některý z běžně provozovaných autobusů. Péči o evakuované Pražany pak zajišťuje přímo krizový štáb na místě.

Vyrazí záloha nebo dokonce dispečer

„Vůz přistavuje manipulační řidič, řidič ze zálohy, dispečer nebo je využita takzvaná operativní záloha,“ vysvětluje postup v případě nasazení evakuačního autobusu Aneta Řehková.

Statisticky se pražský vůz MHD coby zázemí pro lidi během požárů dostane do akce až desetkrát ročně. Za poslední roky naštěstí v metropoli nebylo nutné nasazovat je do akce nadstandardně. „V roce 2016 to bylo třikrát, letos zatím jednou,“ potvrzuje mluvčí DPP. Šlo o požár na Žižkově v noci z 1. na 2. února, kdy hořel obytný dům na Žižkově. Došlo k evakuaci osob a jeden člověk bohužel v plamenech zemřel.