Na nepřehledné křižovatce ulic Jeremiášova a Poncarova (takzvané Jinočanské spojce) byly v pátek 24. června po dlouhých třech letech konečně uvedeny do provozu semafory. Fungují však pouze ve zkušebním provozu. Vedení městské části o to dlouhodobě usilovalo kvůli bezpečnosti silničního provozu. „O semafory na křižovatce Jeremiášova–Poncarova jsme usilovali od října 2013, kdy byla křižovatka uvedena do provozu,“ říká starosta Prahy 13 David Vodrážka. Pochopení u rezidentů však nenašel.

Na sociálních sítích se poté vyrojily dotazy, posměšky nebo ironické poznámky na adresu radnice. „Skutečně fraška – po třech letech od instalace. Co jste tam ty 3 roky na té radnici dělali, soudruzi...?“ vyjádřil se k situaci na facebookové stránce Šťastná třináctka Radek. A poznámky pokračovaly. „Že vám trvalo 3 roky to zapnout, by mi ani nevadilo, klidně jste si mohli dát více na čas,“ poslal ironický vzkaz radnici Tomáš.

Městská část se ale brání nařčení tím, že není v jejich kompetenci uvést semafory do provozu. „Hlavní komunikace a světelné křižovatky spravuje hl. město Praha, Martine, takže radnice Prahy 13 mohla jen žádat a urgovat,“ uvádí na svých stránkách. Naštvané občany si tímto vyjádřením ale zrovna nezískala. „Je mi to jasný, my nic, to město. Tak proč to tu nerozpustíte, když je tak strašný problém zapnout jeden semafor? Ani nechci vidět, co se bude dít, až, nedej Bože, přijde nějakej fakt problém!“ nenechává se uklidnit Martin. Přestřelka mezi obyvateli a radnicí dál pokračovala.

Neprůjezdná spojka

Problémem ale podle místních není jen dlouhá doba ke zprovoznění semaforů, ale spíše jejich velké množství a nenávaznost na sebe. Jednoduše po cestě musíte několikrát zastavit kvůli červené a to podle místních brání plynulému provozu. „Tady se nikde nedá plynule projet,“ stěžuje si dále Iva. Změna je ale v tuto chvíli v nedohlednu. A lidé se oprávněně bojí, že jakákoli změna přijde opět až za několik let.

„Pro bezpečnost dopravy v tomto místě to bylo opravdu důležité a jsem velmi rád, že semafory konečně fungují,“ dodal k situaci Vodrážka. Kromě toho byly spuštěny semafory na křižovatce Poncarovy ulice s odbočkou na Řeporyje a semafor s tlačítkem pro chodce na přechodu mezi těmito dvěma křižovatkami.