Hned hodinu po čtvrteční půlnoci se na linku 158 dovolal kdosi, kdo policisty informoval o pádu muže z Mánesova mostu v centru Prahy. Dispečink na místo okamžitě vyslal dvě hlídky, které záhy seznaly, že se oznámení zakládá na pravdě. „Již při příchodu uslyšeli velmi hlasité sténání a volání o pomoc,“ líčí mluvčí Policie ČR Eva Kropáčová.

Video
Video se připravuje ...

Cizinec měl štěstí jako hrom! Nejprve se málem utopil ve Vltavě, po propuštění z nemocnice spadl uprostřed vozovky a mohlo ho srazit auto. (14. březen 2024) Policie České republiky

Muž se v tu dobu nacházel ve studené Vltavě za velkou restaurační lodí, což pro policisty představovalo nepříjemnou překážku. „Jelikož se však muž přestal ozývat a začal se ponořovat pod trup lodi, jeden z policistů přelezl zábranu na lávce ve výšce přibližně šesti metrů nad vodní hladinou a tak se dostal na loď,“ pokračuje mluvčí.

Až na několikátý pokus se zasahujícím policistům podařilo muži hodit házecí pytlík tak, aby se jej chytil. „Díky velmi rychlému příjezdu dvou hlídek najednou mohl jeden z policistů jistit lano s mužem, další policista běžel pro termofólii a ostatní se pokoušeli dostat přímo k muži, aby ho vytáhli.“ Na záchraně tonoucího se podílel i správce lodi, který policistům půjčil loďku, na kterou muže podchlazeného a dezorientovaného muže „nalodili“. Ten následně už v rukou záchranářů putoval do nemocnice.

Stáli při něm všichni svatí

Tam byl cizinec ošetřen a následně propuštěn. Jenže co se nestalo? „Muž však zcela nepochopitelně místo toho, aby odešel domů, po pár minutách vešel na silnici a spadl do jízdního pruhu,“ nevychází z údivu Kropáčová.

„Jenom díky velké náhodě nedošlo k neštěstí a všechna vozidla se mu vyhnula,“ pokračuje mluvčí. Za plného provozu pod příkrovem tmy měl muž skutečně štěstí jako hrom. Tím spíše, že opodál byli policisté z Pohotovostní motorizované jednotky, kteří muži opět pomohli tím, že jej odnesli do bezpečí mimo silnici. „Muže opět předali do péče záchranářů, a byl po převozu do nemocnice hospitalizován,“ uzavírá mluvčí.

Fotogalerie
5 fotografií