Dopis, který britský policista poslal policejnímu prezidentu Martinu Vondráškovi, zveřejnila česká ambasáda v Londýně na sociální síti X. Příslušník Scotland Yardu v něm popisuje, že v době střelby, jíž padlo za oběť 14 lidí, mezi nimi studentů nebo pracovníků fakulty, byl na předvánoční dovolené v Praze se svými přáteli. Shodou okolností se v odpoledních hodinách tragického dne nacházel přímo poblíž fakulty.

Pistole proti zbrojnímu arzenálu

„První moment, kdy jsme si uvědomili, že je něco špatně, nastal v okamžiku, kdy dva policisté v civilním odění vylezli z neoznačeného auta a okamžitě běželi k budově fakulty,“ líčí britský policista. Ozbrojeni byli pouze pistolemi. „Viděl jsem, jak okamžitě instruují civilisty, aby šli od budovy, k níž policisté běželi.“

Z jeho vyjádření vyplývá, že právě tito policisté byli ze všech složek IZS na místě mezi vůbec prvními, ne-li první. „Později jsem ze záběrů z budovy, které sama Policie ČR zveřejnila, viděl, že dokonce byli na schodišti a informovali uniformované policisty,“ pokračuje v dopise, kde oceňuje jejich statečnost.

Věřím, že předvedli ukázkovou kuráž, co se týče jejich okamžitého nasazení v rámci celé akce. Také věřím, že jejich počínání je tím více chvályhodné, když podle pozdějších zpráv médií byl útočník po zuby ozbrojen i automatickými zbraněmi, zatímco oni měli jen pistole,“ oceňuje příslušník Scotland Yardu, že navzdory tomu byli mezi prvními v budově, v níž se střílelo.

Nemám pochyb o tom, že nebýt statečného počínání policistů, obzvláště těchto dvou konkrétních, byl by počet mrtvých mnohem vyšší. Jsou chloubou svého oddělení,“ dodal.

Ocenil celý zásah

Příslušník Scotland Yardu zároveň ocenil celkový zásah, který prokázal absolutní profesionalitu českých policistů i ostatních zasahujících. „Odhodlání běžet vstříc nebezpečí je často vnímáno jako základ policejní práce, které sdílejí všechny policejní složky. V praxi vyžaduje velkou odvahu, aby uskutečnili první kroky k ozbrojenému muži, jenž smrtelně ohrožuje druhé. Musím vyzdvihnout statečnost všech policistů, které jsme měli možnost na vlastní oči vidět, jak běží přímo do epicentra chaosu a násilí.“

Video
Video se připravuje ...

Bezpečnostní rada státu o masakru na FF UK: Návrh 33 opatření proti střelbám ČTK/Blesk Zprávy

Tragický prosinec

21. prosinec 2023 byl dnem, ze kterého se dosud česká společnost vzpamatovává. Student FF UK tehdy nakráčel do budovy se zřejmým úmyslem – zavraždit co nejvíce lidí. Nejprve střílel uvnitř budovy, posléze vylezl na ochoz na střeše a svou zbraň namířil na lidi na náměstí a po okolí. Zasáhl několik kolemjdoucích, mezi nimi turistů, než jednu ze svých zbraní obrátil proti sobě.

Policisté krátce nato šetřením zjistili, že masový vrah nestřílel na lidi v tento den poprvé. Ve své domovské Hostouni na Kladensku měl zavraždit vlastního otce. Ještě dříve v prosinci pak veškerou svou nenávist vůči celému světu obrátil v Klánovickém lese proti čerstvému tatínkovi Martinu a jeho teprve dvouměsíční dceři. Celkem je mu přičítáno 17 zavražděných obětí.

Fotogalerie
88 fotografií