Pořádný zásah do napjatého rozpočtu přinesla bývalé prodavačce Nadě Vrkočové (63) nutnost využít zámečnickou pohotovost druhou listopadovou neděli. Při venčení japonského china Pasca (7,5) ztratila klíče a když se nemohla dostat do zamčeného bytu, volala zámečníky.

„Číslo našel na internetu kamarád. Přijel Ukrajinec s nářadím a se zámkem se trápil tři čtvrtě hodiny. Pak si zavolal druhého, nějakého Čecha. Ten mu pomohl a dveře konečně otevřeli,“ řekla Blesku.

Naďa se přitom nesměla dívat na to, jak zámečníci u dveří pracují. „Nelíbilo se jim, že se na ně dívám. Tak jsem si s Pascem šla sednout na schody. Seděli jsme tam a vůbec neviděli, co dělají. Ozýval se ale hrozný rachot, jak tam vrtali a řezali. Ze dveří se chodili koukat i sousedi,“ vysvětlila.

Přišla o úspory!

Jako opařená zůstala Naďa stát při pohledu na výsledek jejich snažení a hlavně, když ji ukázali fakturu, kterou chtěli zaplatit za svoji práci. Za výjezd, odvrtání a výměnu zámku dveří jí totiž zámečníci pracující pro firmu DEBTA s.r.o. ze Svitav a portál fofr-zamecnik.cz naúčtovali 24 000 korun!

Co účtovali?

Výjezd 713 Kč

Řezání 3500 Kč

Odvrtání 3000 Kč

Otevření 2500 Kč

Vložka 5400 Kč

Montáž 900 Kč

Příplatek 50% 8000 Kč

Celkem 24 013 Kč

Dveře na odpis!

Zaplatit takovou pálku kvůli nepozornosti a ztrátě klíčů je pro Naďu, která žije z důchodu 10 400 Kč měsíčně, pořádná rána. „Přišla jsem o všechno, co jsem za pět let naspořila. Dveře jsou navíc rozbité a musím je nechat opravit. Jsou rozvrzané a nevydrží zavřené, když se zabouchnou. Pořád je musím zamykat. Nevím, kde na to vezmu, děti se mi na ně budou muset složit,“ hořekovala.

Bojí se i krádeže

Nejen, že totiž dveře po zásahu zámečníků vypadají chatrně, ale pracovníci podivné firmy ji k vyměněnému zámku dali jediný bezpečnostní klíč. Ten se nedá bez speciální kartičky namnožit a Naďa se obává, že ostatní klíče ze série, které mohou odemknout zámek od jejího bytu, si »zámečníci« mohli nechat.

Jsou to šmejdi!

Odvedená práce, faktura bez potřebných náležitostí ani uvedená cena bez detailního rozpisu použitého materiálu nejsou v pořádku podle Tomáše Pospíšila, MBA, cechmistra Cechu mechanických zámkových systémů ČR.

„Jde o nehorázně předraženou a naprosto neodbornou službu. Hulvátským řezáním flexou, které zámkař vůbec nesmí dopustit, paní zcela zničili dveře. Děsivé jsou i ceny, 5 400 Kč za vložku, která není ani specifikována, otevření dveří za 2500 Kč a podivný příplatek 8 000 Kč. Stav dveří jen dokazuje, jací gauneři se k tomu postavili. Vypadá to úplně strašně. Jde o naprosto neodborný hrubý zásah, který zničil dveřní křídlo. To, jak ze dveří trčí ta vložka, lze velmi snadno překonat „zlomením“ což je činnost pro zloděje na jednu až tři vteřiny. Takové dveře nemají žádný bezpečnostní prvek a odporují všem zásadám bezpečnosti dveřního uzávěru,“ uvedl Tomáš Pospíšil.

Podezřelý i web https://fofr-zamecnik.cz/, ze kterého zámečníci přijeli. „Na celém webu není uvedený žádný subjekt, který službu provozuje - firma, adresa sídla, IČO, DIČ, jednatele zkrátka nic. Vykazuje to znaky podvodu. Je to už několikátý web tohoto druhu, který evidujeme,“ uvedl Tomáš Pospíšil.

Podle něj se v Česku vyskytují organizované gangy (často i ze zahraničí), které činnost tohoto druhu dělají. „Jde už o několikátý takový web, který evidujeme od začátku tohoto roku. Vždy funguje jen krátce, pak skončí a organizátoři této činnosti se poté přesunou někam jinam,“ vysvětlil s tím, že jeho organizace na boji proti této činnosti spolupracuje úzce i s policií a Ministerstvem vnitra ČR.

Další indicí čehosi nekalého je to, že firma DEBTA s.r.o., která je na faktuře uvedena, nemá podle informací dostupných v obchodním rejstříku, zapsánu odpovídající živnost ani konsesi, které jsou k takovým činnostem, jako jsou zámečnické práce povahy, kterou Naďar Vrkočová požadovala, vyžadovány. „Jde o koncesi k poskytování technických služeb k ochraně majetku a osob,“ vysvětlil Pospíšil.

Nehorázná cena!

Extrémně přemrštěná je i cena. Podle Pospíšila musí být zámečnická pohotovost schopna dopředu sdělit orientační cenu na základě popisu zákazníka. „Běžná taxa za zabouchnuté dveře je 800 až 2000 Kč, za zamčené dveře 1500 až 3500 Kč, nová vložka v průměru 600 až 1500 Kč, dražší 3500 až 4500 Kč. Předražená je i ta vložka, která tam je. Stát by měla zhruba kolem 2500 Kč,“ uvedl.

Firma: Vše je správně

Firma fofr-zamecnik.cz, kterou Blesk kontaktoval, si za ní ale stojí. „Objednávka byla velmi náročná. Cena byla natolik vysoká, a to kvůli materiálu a mimopracovnímu příplatku, který uvádíme na webových stránkách, které jsou všem dostupné. Uvědomujeme si výši ceny, a proto jsme se klienta opakovaně ptali a ujišťovali se potvrzením objednávky. Objednávka byla klientem akceptována a klient souhlasil s částkou takto vysokou,“ napsal Blesku pracovník firmy, aniž by uvedl své jméno. Naďa Vrkočová s tím ale nesouhlasí. To, že bude cena takto extrémně vysoká, jí dopředu nikdo nesdělil, tvrdí.

Proč zaplatila?

Naďa udělala chybu a fakturu bez potřebných náležitostí, podpisu dodavatele i jeho razítka zámečníkům zaplatila v hotovosti dle jejich požadavků okamžitě. „Byla jsem unavená a ráda, že jsem konečně doma. Pasco už měl hlad a byla nám zima. Znovu už bych to neudělala,“ vysvětlila.

Kam se obrátit?

Podle advokáta Jana Černého může Naďa, pokud ji zámečníci dveře poškodili, škodu nárokovat. „Pokud by se nedomluvili na snížení ceny nebo opravě dveří, doporučil bych obrátit se na Českou obchodní inspekci, která má možnosti, jak v takovém případě pomoci,“ řekl Blesku.

Pokud nedojde k dohodě, může spotřebitel využít institutu mimosoudního řešení spotřebitelských sporů České obchodní inspekce. Bližší informace včetně formuláře naleznou spotřebitelé na webu www.coi.cz,“ sdělil mluvčí inspekce František Kotrba.

8 rad, jak na zámečnické šmejdy!

Podle Tomáše Pospíšila by se lidé v kontaktu s nepoctivými zámečníky měli držet následujících rad:

1.Vždy zachovat chladnou hlavu a rozvahu a věnovat výběru zámečnické pohotovosti více času.

2.Vyhledat si na internetové adrese www.cmzs.cz člena Cechu mechanických zámkových systémů

ČR, kontaktovat jej, či jej požádat o radu.

3. V kontaktu se zámečníky požadovat sdělení předběžné ceny práce a doložení oprávnění k podnikání.

4. Před podepsáním jakéhokoliv dokumentu si jej nejprve řádně prostudovat. Dát si pozor na chybějící náležitosti faktury, gramatické chyby, podezřele vysokou cenu či formulace, že zákazník souhlasi „s malou nedbalostí“ či „malým poškozením“.

5. Profesionál ke dveřím přistupuje vždy nejprve nedestruktivně. Pokud hodlá okamžitě použít hrubou sílu, je na místě obezřetnost.

6. Pokud na vás vyvíjí nátlak, volejte 158.

7. Nevybírejte zámečníka, který není schopen sdělit, jak dlouho působí na trhu, jaké má zkušenosti a oprávnění a není schopen sdělit dopředu odhad ceny.

8. Snažte se mít v podobných situacích při sobě svědka.

Fotogalerie
12 fotografií