Pražský krajský soud se v pondělí začal zabývat případem pohlavního zneužívání nezletilé dívky. Dopustit se jej měl tehdy devatenáctiletý J., který nařčení odmítá a tvrdí, že se třináctiletá dívka jeho jednání nijak nebránila. Při hlavním líčení však odmítl vypovídat. Neúčastní se jej ani poškozená dívka. Ta je v současné době v péči psychiatrů a podle její zmocněnkyně je v souvislosti s případem ve velmi špatném psychickém rozpoložení.

Obžaloba mu klade za vinu, že v bytě svých rodičů „nezletilou líbal, hladil ji přes oblečení i pod oblečením. Hladil ji na obnažených ňadrech i přirození, do kterého jí zasouval prsty. Ústy a jazykem ji dráždil na obnaženém přirození. Nechal nezletilou sahat přes oblečení na svůj penis, a aby jej uspokojovala rukou na jeho obnaženém penisu,“ uvedla státní zástupkyně Zagarová. Na přednesenou obžalobu muž nijak nereagoval.

U soudu však zazněla jeho dřívější výpověď, kterou podal při výslechu na policii. „Mám pocit, že jsem ji hladil jen od pasu nahoru, po vlasech, po břiše, po rukách, bylo to přes oblečení. Nebránila se, hladili jsme se navzájem,“ uvedl obžalovaný mladík. Na dotaz, zda poškozené strkal prsty do pochvy, odpověděl: „Spíše ne.“ Údajně také nevěděl, že poškozená není zletilá, a podle svých slov se na to neptal.

Svěřila se až po čase

V pondělí u soudu zazněly i výpovědi některých svědků včetně rodiny poškozené dívky. Její nejbližší se shodli na tom, že se jim svěřila až s menším odstupem času. Poškozená dívka podle nich trpí závažnými psychickými problémy, které se projevovaly mimo jiné poruchou příjmu potravy a sebepoškozováním. „Chodila jsem se v noci dívat, jestli dýchá, jestli si něco neudělala,“ uvedla ve své výpovědi matka poškozené dívky. Na tom, že dívka není schopna se soudního procesu účastnit, se ve znaleckém posudku shodli i soudní znalci.

V případu promluvila ale i sestra obžalovaného, která se v době činu nacházela ve stejném bytě. Ta uvedla, že opakovaně a bez ohlášení procházela pokojem, kde J. spolu s poškozenou seděli na gauči a ničeho z toho, co uvádí obžaloba, si nevšimla. „Byli vedle sebe, je možné, že se objímali, ale nelíbali se a nic podezřelého jsem neslyšela,“ vypověděla u soudu.

Zároveň také uvedla, že se s bratrem příliš nevídá. „Já se snažím distancovat a řešit si svůj život, ne jeho problémy. Většinou má nějaké finanční potíže,“ vypověděla jeho sestra. U soudu také popsala jeho předchozí partnerky: „Většinou to jsou mladší ženy menšího vzrůstu, za mě velice nesympatické. Měl dva delší vztahy a s oběma těmito partnerkami má potomka.

Soud bude pokračovat výslechem soudních znalců a dalších svědků. Za pohlavní zneužití nezletilé dívky by muži hrozil jeden až osm roků za mřížemi. Hlavní líčení bude pokračovat v prosinci.

Fotogalerie
4 fotografie